Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Puigpelat

Neix el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de l’Alt Camp a l’entorn del Pi de Puigpelat

Durant els treballs d'excavació de la zona, s'ha descobert un destacat pou medieval

Puigpelat
Entorn del portal de Puigpelat | Cedida

Després del parèntesi motivat per la crisi sanitària de la Covid-19, s’han reprès les obres iniciades el novembre de 2019 a l’entorn del Pi de Puigpelat. Actualment, es treballa en els marges, les escales, i la millora de l'indret de la Bassa Vella, un espai extraordinari per l’existència de construccions en pedra seca a l’entorn, que crea un  conjunt monumental  únic que esdevé un centre d’interpretació a l’aire lliure d’aquest tipus de construcció.

L’actuació contempla la neteja, la pavimentació i la il·luminació  de la zona i es completarà amb la  senyalització de recorreguts d’interès al terme municipal de  Puigpelat, creant cartelleres i espais d’informació turística. Així, amb aquesta actuació la Bassa Vella i l’entorn del Pi esdevindran un reclam turístic millorat, atès que l’espai està ubicada just als peus del portal del segle XIII, de l’església de Santa Maria  i del camí dels Retorts, l’antiga entrada al nucli antic.

Descoberta d’un pou medieval

El passat 2 de desembre de 2019, mentre s’executaven els treballs d’excavació previs, es va localitzar un pou de pedra seca d’uns 12 metres  de fondària i d’uns 2 metres de diàmetre interior, amb un diàmetre exterior de 3,25 metres, aproximadament. Davant d’aquesta descoberta, s’ha demanat un aixecament topogràfic del pou i una intervenció arqueològica a fi de poder-lo integrar adequadament dins el  projecte i convertir l’entorn del Pi de Puigpelat en una icona turística comarcal.

A més, per la seva singularitat, l’espai esdevé un interessant mirador i un estratègic  punt de partida de diverses rutes i excursions per la comarca, ja que està ben connectada amb diferents camins, com el GR-172 de Reus a Montserrat, i el Camí de l’Aigua (PR-C 159) que va de Puigpelat a Tarragona seguint el traçat de la Mina de l’Arquebisbe, mina que segueix trams de l’antic aqüeducte romà provinent del Pont d’Armentera, amb un total de 30 quilòmetres.

Pou de Puigpelat
El pou es va descobrir en uns treballs durant el mes de desembre de 2019 | Cedida

Testimoni de la destrucció iconoclasta de 1936

El Pi de Puigpelat és element simbòlic més representatiu del municipi. Es troba ubicat als peus de l'església, a l'antiga bassa vella, on durant la Guerra Civil s’hi van cremar les imatges religioses del temple. El pi original formava part d’un bosc que els pagesos, poc a poc, van anar talant per convertir-lo en una era. Dels pins que van donar vida al lloc sols en van quedar dos que eren molt grans. Un es va perdre en una tempesta, i l'altre, el Pi de Puigpelat, es va convertir en un element molt estimat.

El 1935 una forta ventada el va abatre. L’any 1985, 50 anys més tard, els puigpelatencs van plantar un nou arbre en recordança de l’anterior a l’entorn conegut com la Bassa Vella, on es van cremar durant la Guerra Civil, la imatge de la  Mare de Déu de la Llet. Aquests fets van originar que dues importants icones esdevinguessin símbol de tradició, cultura i història. 

Amb la forta càrrega simbòlica que té el lloc, recentment, Puigpelat ha recuperat el camí dels  Retorts. Aquest antic camí era una de les vies principals del poble; sortia del portal i conduïa cap a Valls i altres pobles de la comarca. És un camí angost per on circulaven persones, carros i mules.

FEDER: Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d'una terra

Les obres de millora de Puigpelat formen part d’un projecte anomenat ‘Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra’, que ha estat impulsat de forma conjunta per vuit municipis de la comarca sota el paraigua ofert pel Consell Comarcal de l’Alt Camp, amb la voluntat de recuperar edificis i espais del patrimoni històric, arquitectònic i cultural d’aquestes poblacions i, a la vegada, desenvolupar una oferta turística singular que permeti el  posicionament turístic  de l’Alt Camp.

Entorn del Pi de Puigpelat
Els treballs de millora de l'entorn del Pi de Puigpelat | Cedida

En aquest sentit, el projecte, amb un pressupost total 2.154.192,48 d’euros, ha obtingut cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea (FEDER) que permeten finançar propostes que tinguin com a finalitat principal la promoció econòmica mitjançant el turisme i la valorització dels espais naturals i del patrimoni cultural. La subvenció obtinguda és de 890.162,18 euros i en el cas de l’obra de Puigpelat, l'import d'adjudicació és de 301.916,55 €, al que s'han de sumar 26.451,37 euros més, cost de les obres de recuperació del pou.