Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un investigador en un laboratori, observant mostres per un microscopi

Un centre israelià prova amb èxit una possible vacuna contra la Covid-19 en hàmsters

Notícies positives també a la Xina, on han començat amb la fase 2 d'assajos clínics en humans d'una aspirant a vacuna

Imatge d'un investigador en un laboratori, observant mostres per un microscopi
Investigadors d'arreu del món treballen sense descans per trobar una vacuna contra el coronavirus. | Europa Press

L'Institut d'Israel per a Recerca Biotecnològica ha provat amb èxit una possible vacuna contra la Covid-19 en hàmsters, una fita que permetrà ara avançar en les proves amb altres animals i, en una última fase, amb humans, informa aquest diumenge el digital local 'Times of Israel'.

El centre d'investigació, dependent del Ministeri de Defensa, espera acabar la preparació de la vacuna en un any o fins i tot abans, segons va concretar en un informe sense revisar, publicat aquest passat divendres en el repositori 'biorXiv'. Els investigadors van experimentar amb dos grups de hàmsters infectats: uns no van ser vacunats i altres van rebre una vacuna «de dosi única» que va produir «una inducció ràpida i potent d'anticossos neutralitzadors contra el SARS-CoV-2».

Els rosegadors immunitzats van deixar de perdre pes corporal, a diferència dels altres. Al seu torn, els pulmons d'aquells sense vacunar van patir «danys extensos en els teixits i alts nivells virals», un fet que contrasta amb els que van rebre la vacuna que van mostrar una «patologia pulmonar menor i sense càrrega viral».

Les proves en rosegadors, clau en el desenvolupament de la vacuna

Els experiments amb rosegadors són part d'un procés preliminar clau per al desenvolupament de la vacuna contra el coronavirus. Si funcionen amb èxit, les proves poden seguir amb altres animals i, en una última etapa, passar a l'experimentació amb humans per a comprovar l'efectivitat de la vacuna i els seus possibles efectes secundaris, van especificar els mateixos investigadors en el seu informe.

Múltiples grups de científics israelians, igual que en molts altres països del món, treballen a contrarellotge per al desenvolupament de vacunes i medicaments contra la Covid-19, un procés accelerat que aborden des de l'inici de la propagació de la pandèmia. El maig passat, l'Institut d'Israel per a Recerca Biotecnològica ja va aconseguir desenvolupar anticossos que neutralitzen el coronavirus, la qual cosa ha de servir per a accelerar la creació de fàrmacs per a pacients infectats.

Una vacuna xinesa inicia la fase 2 d'assajos clínics

La vacuna inactivada contra el coronavirus que desenvolupa l'Institut de Biologia Mèdica de l'Acadèmia Xinesa de Ciències Mèdiques ha entrat en fase 2 d'assajos clínics, segons ha informat el 'Diari de la Ciència i la Tecnologia' xinès. La fase 2 dels assajos avalua més en profunditat la immunogenicitat i seguretat de la vacuna en humans. Els assajos s'estan duent a terme a la província de Yunnan, en el sud del país.

L'estudi en fase 1 en curs ha comptat amb uns 200 participants des de maig. En la segona fase es determina la dosi de la vacuna i es continua avaluant la resposta immunològica que provoca en persones sanes.