Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El centre d'acollida de menors de La Mercè, a Tarragona

Demanen fer el test de coronavirus als residents d'un centre d'acollida de menors de Tarragona

La Mercè aïlla quatre residents, dos dels quals amb símptomes i dos més perquè es van escapolir

El centre d'acollida de menors de La Mercè, a Tarragona
Imatge d'arxiu del centre d'acollida de menors de La Mercè, a Tarragona | ACN
 

Els educadors socials del centre d'acollida de menors Mare de Déu de la Mercè de Tarragona reclamen al Departament de Salut  que prioritzi els testos de detecció de coronavirus als usuaris i treballadors. Lamenten que ja han hagut d'aïllar quatre residents sense que s'hagi pogut confirmar si estaven o no contagiats. En concret, es tracta de dues joves que van tenir febre durant els primers dies de la crisi sanitària i dos joves més que es van escapolir i s'han posat en quarantena. Tot i que el confinament genera friccions, no s'ha detectat un increment significatiu d'agressions cap als educadors del centre. La situació, asseguren, és «molt dura» per als adolescents, ja que els genera tristesa i inseguretat.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

«Si som un servei essencial hauria d'haver-hi proves per a tothom, igual que als hospitals i geriàtrics. Aquesta manca de proves fa que els nanos estiguin patint aquestes mesures tan bèsties, perquè han de passar catorze dies confinats sense saber si són positius o no», lamenta un dels educadors socials del centre i delegat de la secció d'Infància de la UGT a Tarragona, Joaquin Rubio. Davant d'aquesta situació, assegura que se senten «abandonats» per part del Departament de Salut.

La direcció i l'equip de professionals del centre d'acollida van establir protocols de prevenció des de l'inici de l'emergència sanitària. La seixantena de nois i noies que viuen a les tres llars del centre tenen restringides les visites i no poden sortir al carrer. Al principi de la crisi van haver d'aïllar dues noies que presentaven una mica de febre durant catorze dies en habitacions amb ventilació. Ara hi ha dos joves més aïllats perquè es van escapolir. A cap d'ells, però, se'ls ha fet la prova per comprovar si estan contagiats de la malaltia, segons denuncia Rubio.

Tristesa i inseguretats

Segons l'educador, els menors pateixen irritabilitat, episodis depressius i inseguretats arran de les mesures restrictives. Són joves que es troben en una situació d'acollida provisional. Provenen de famílies desestructurades, amb risc d'abandonament o maltractament, però estan escolaritzats i surten del centre. Amb tot, la manca de contacte amb els familiars i la incertesa de la durada del temps de confinament els passa factura.

«Posem tots els mitjans possibles perquè puguin tenir-hi contacte a través de videoconferències, però ells volen tocar-los, abraçar-los, volen tenir una vida normal. Això provoca daltabaixos emocionals i que els haguem de fer molt d'acompanyament», indica Rubio.

Els espais oberts del centre d'acollida s'han convertit en l'única via d'escapament. Per això, s'han organitzat torns perquè els menors puguin accedir al pati durant unes hores al dia. També s'han reestructurat els recursos, ja que, per exemple, no disposen de prou ordinadors per fer les tasques del curs escolar. Tot i que s'han detectat més discussions i friccions pel confinament, no hi ha hagut un increment significatiu d'agressions.

El centre rep material de protecció

L'equip educatiu del centre està format per una cinquantena de professionals. A banda, també hi treballen empleats de seguretat, bugaderia, neteja, cuina o equips tècnics, com ara psicòlegs. Actualment, els treballadors que tenien risc de contagi per formar part dels grups vulnerables estan de baixa, segons Rubio. Pel que fa al material de protecció, la setmana passada van rebre mascaretes, pantalles de protecció, guants i bates. «Si es generés una cadena de contagis i baixes de personal, no sé si hi haurà material per tothom», adverteix l'educador.