Pla obert de les botigues tancades del centre comercial L'Illa Diagonal en el primer dia de restriccions per combatre la covid-19

Els centres comercials demanen reobrir després de mitja pandèmia tancats

La petició sorgeix arran d'unes dades publicades per l'AECC que revelen que els centres i parcs comercials porten tancats 153 dies des que es va decretar l'estat d'alarma el mes de març passat

L'Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials (AECC) ha demanat a la Generalitat la immediata reobertura d'aquests centres a Catalunya després de mitja pandèmia tancats, per a posar fi a la «discriminació» que viuen respecte a altres sectors, ha informat a través d'un comunicat aquest dilluns.

La petició sorgeix arran d'unes dades publicades per l'AECC que revelen que els centres i parcs comercials porten tancats 153 dies des que es va decretar l'estat d'alarma el mes de març passat, cosa que significa més de la meitat dels dies hàbils a Catalunya. «El tancament per a centres i parcs comercials suposa dos mesos més que les grans superfícies i tres més que la resta de comerç», ha indicat l'associació.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

I ha afegit que la «discriminació» per als comerciants situats en centres comercials —dels quals el 85% són botigues i franquícies petites— podria portar a la pèrdua de més de 15.000 llocs de treball a Catalunya. A més, el sector afronta unes pèrdues acumulades del 60% de la facturació anual.

Per a l'AECC, els centres comercials han demostrat des de l'inici de la crisi sanitària que «són espais segurs i de confiança», i que estan fent un enorme esforç econòmic i de personal per a implementar en tota Catalunya les mesures de seguretat i sanitàries exigides per les diferents regulacions, com a controls d'accés i aforament.

Pimec Turisme s'anticipa a la Setmana Santa

Paral·lelament, Pimec Turisme ha reclamat un pla d'anticipació per a la pròxima temporada de Setmana Santa per al sector «amb ajudes directes, condonació del pagament de determinats impostos i taxes, un fons de solvència i un esquema de quitança dels crèdits ICO».

La sectorial ha demanat en un comunicat aquest dilluns les ajudes «per la greu situació» arran de la pandèmia i les successives restriccions que viuen les empreses i autònoms amb negocis d'activitat turística, així com les que presten serveis auxiliars i subministren productes diversos.

    

D'aquesta manera ho van constatar els membres de Pimec Turisme en l'última reunió de la setmana passada, lamentant també que les restriccions a la seva activitat no vagin acompanyades de «mesures de compensació econòmica reals i efectives» davant la baixada de facturació.

A més, consideren que això està provocant una pèrdua de teixit productiu, amb conseqüències «molt negatives» sobre l'ocupació en un sector clau per a l'economia del país. El sector demana també una acceleració del procés de vacunació de la societat i permetre que es pugui viatjar a la segona residència i desplaçar-se a allotjaments turístics amb reserva per Setmana Santa.