Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una copa a l'interior d'una discoteca

L'aplicació que es vol posar a Catalunya per afavorir la reobertura de l'oci nocturn

El Govern vol implantar una aplicació per verificar el certificat covid per accedir-hi

En les últimes hores hi ha hagut una relaxació de les mesures a l'interior de bars i restaurants per part del Procicat. Unes indicacions que permetran formar taules de fins a 10 persones. 

D'altra banda, les restriccions que estan a punt d'acabar-se són les que afecten l'oci nocturn. Després d'obrir els espais exteriors de bars musicals o discoteques fins a les tres de la matinada, ara ja comencen a veure la llum per poder reobrir l'interior. 

Una mesura, però, que encara no s'ha decidit quan es farà ni com. La reobertura de l'interior de l'oci nocturn estava prevista pel 15 d'octubre i, segons Rac1, s'avançaria al dia 8. Tot i això, des del Govern de la Generalitat no s'ha assenyalat una data exacta, però ha donat algunes pistes de com serà. 

Treballen en una aplicació per accedir a establiments

Una de les mesures que es volen implantar per poder accedir a l'oci nocturn i altres establiments o esdeveniments és la creació d'una aplicació. El Govern de la Generalitat la vol crear per verificar l'autenticitat del certificat covid.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha explicat a Rac1 que el passaport covid ja existeix. Ara s'està desenvolupant una tecnologia per comprovar que les dades que hi conté són correctes i de la persona que el presenta. 

La persona haurà de presentar el codi QR del certificat i el DNI. Un cop passat, l'aplicació emet un semàfor verd o vermell amb el nom i la data de naixement, que s'ha de comprovar amb el DNI.

El semàfor verd s'obtindrà si es té la pauta completa de vacunació, una PCR negativa o si s'ha passat la covid en els darrers sis mesos. En cas contrari, sortirà un semàfor vermell. El codi QR es podrà portar en paper o a través del telèfon mòbil.

Puigneró ha insistit que l'aplicació no serà per a l'usuari sinó per a la persona que ha de permetre l'accés a un determinat lloc. A més, ha assegurat que està garantida la protecció de dades i que precisament per això treballen en una aplicació pròpia.

Tot i que el principal debat està en l'oci nocturn, el vicepresident ha deixat clar que aquesta aplicació no és només per aquest àmbit sinó que ha de servir per a "diferents tipus" d'establiments o esdeveniments.

Sense data per l'aplicació

La voluntat de posar en marxa l'aplicació és clara, però Puigneró no ha volgut dir dates. També ha assenyalat que la verificació es podria fer també manual perquè el passaport covid ja existeix. 

D'aquesta manera, s'ha plantejat l'opció manual com a «alternativa» fins que estigui desenvolupada la nova tecnologia. Així mateix, el vicepresident no contempla que la justícia tombi l'ús d'aquesta aplicació perquè «no ho ha fet en altres comunitats».