La cultura de la cervesa artesanal, una tradició molt pròpia del nord d'Europa i sobretot del nord d'Amèrica, s'ha instal·lat definitivament al Mediterrani. Molt identificada en els seus inicis amb les tribus urbanes hipsters però a dia d'avui estesa per tot el territori i a l'abast de tothom. La cervesa artesana, sense filtrar ni pasteuritzar, sense additius químics industrials i amb produccions reduïdes, és una aposta per la sostenibilitat i constitueix un valor afegit en pobles petits que disposen d'accés de primera mà a l'aigua i als productes agrícoles.
Et descobrim 7 cerveses artesanes de Tarragona que has de tastar
Així que no és estrany que cada poble tingui la seva i en les ciutats trobem moltes cerveseries que ofereixen estils de cervesa originals. Arran de la crisi i de la facilitat per iniciar una petita producció de manera artesana i autònoma, molta gent s'hi va animar. A Tarragona, la cultura de la cervesa artesanal també ha arrelat amb força els darrers deu anys i en aquest article fem un cop d'ull a les marques més significatives de les que es fan a la regió. Sempre però podem acudir a les fires i tastos que s'organitzen per tota la regió i trobar la que més s'adapti al nostre gust.
1. La Surfera
La Surfera no va ser de les primeres cerveses artesanals de Tarragona però sí la que ha tingut una evolució més espectacular. Van començar a la ciutat de Tarragona com el projecte de Juan Manuel Mora, que abans es dedicava a fer taules de surf. Primer amb només dues varietats i, a poc a poc, s'ha anat implantant com una de les marques més conegudes de la regió. La seva Summer Ale, fresca i cítrica, és la cervesa ideal per a l'estiu i es pot beure a litres sense que et faci mal.
Des de meitats del 2018, a més, La Surfera disposa d'un establiment llargament anhelat a Tarragona, un bar amb vuit tiradors de cervesa (que és com millor s'aprecia la frescor, la qualitat i el punt òptim de gasificació) que ofereixen les creacions dels tarragonins però on també s'hi punxen barrils d'altres artesans. La Surfera on Tap és al capdamunt de la Rambla Nova.
La Surfera on Tap a Tarragona: Rambla Nova, 18
2. Rosita
Molt abans de la moda desfermada de la cervesa artesana, ja hi havia la Rosita. Veritable pionera de la cervesa artesana a Tarragona i una de les primeres marques d'Espanya. El 2007 s'estableix a Alcover l'empresa Cerveses La Gardenia, hereva d'una fàbrica de lleixius del carrer de l'Hospital de Tarragona i arrossegant una llegenda no confirmable sobre el nom de Rosita que inclou l'escriptor Domènec Guansé i el viatge a Cuba de l'hereu de la casa.
Sigui com sigui, la cervesera fa més d'una dècada que embotella la Rosita original o la famosa Stout negra amb avellanes d'Alcover i diversos estils més, inclinant-se últimament cap al mercat de la cervesa gastronòmica. Fetes amb aigua de les Muntanyes de Prades, l'última creació de la marca és la Rosita Bomba, una cervesa dolça amb uns insòlits 17º que la converteixen en una de les artesanes amb més graduació alcohòlica del món.
- Cerveses Rosita
3. Nel
Ens n'anem fins a Santa Bàrbara, a la plana del Montsià. Allà les fonts recullen les aigües de l'imponent massís dels Ports que són ideals per a fer cervesa. Salomé i Jordi, una parella que es dedicava al sector del moble i es fabricava la seva pròpia cervesa, van decidir fer-ne la seva ocupació i començar-la a comercialitzar.
Nel agafa el nom d'un artesà de vi escumós conegut el segle XIX a Santa Bàrbara. La casa ofereix cinc estils de cervesa, totes d'alta fermentació i amb maltes i llúpols seleccionats, que es caracteritzen per una gran finor de bombolla i per una complexitat aromàtica molt ampla. La Bàrbara, una Blonde Ale molt fresca o la Sant Joan són les seves creacions més destacades.
- Cervesa Nel
4. Segarreta
Terra de frontera, Santa Coloma de Queralt al nord de la Conca de Barberà, forma part de l'històric territori de la Baixa Segarra, un país sec de cereals i però amb l'aigua del curs superior del Gaià. D'aquesta confluència en resulta Segarreta, una de les cerveses artesanals de més prestigi a Tarragona, pels anys que fa que es manté en els mercats, per la qualitat i pels múltiples estils que s'han fet seus.
Podrem tastar fins a 11 ampolles de Segarreta diferents, les clàssiques Pale Ale, Amber Ale i IPA però també cerveses poc habituals entre els productors de Tarragona com les de mores, gerds i nabius, àcides i refrescants en l'estil de les làmbiques belgues o la Sour Ale de blat a l'estil de Berlín. A més a més, Segarreta també fabrica la Iberika, una cervesa feta amb artemísia a partir de la reconstrucció arqueològica, que ens deixa intuir com era la cervesa dels íbers que vivien a Tarragona fa tres mil anys.
- Segarreta, al carrer de Nostra Senyora de la Mercè, 25, de Santa Coloma de Queralt. Amb visita i degustació a les instal·lacions.
5. Rústica Bufona
Una microcerveseria gairebé desconeguda és aquest projecte que l'enòleg David Garcia Arnavat va engegar fa uns anys a Sarral però que va fer cap al Priorat, a Escaladei. Al bell mig del país del vi, on la tradició de la vinya i és més tradicional i arrelada.
Això no és cap dificultat, però, perquè Arnavat hi fabriqui mitja dotzena de varietats amb molta personalitat. Destaquen la Clot del Diable, una Golden Strong Ale amb quatre llúpols diferents, la Farigola Ale amb tot l'aroma del Montsant, o la Bitter Ale fumada, una cervesa molt lleugera amb un toc de fum original.
6. Les clandestines
Una altra de les cerveses artesanes més conegudes de Tarragona és Les clandestines de Montferri, a la vora del riu Gaià, a l'Alt Camp. Una de les microcerveseries històriques de la regió que poc a poc ha anat creixent des de 2008 fins a deixar la casa de Cal Maginet on havien començat els tres amics fundadors de la companyia i instal·lar-se en una nova brewhouse que permet incrementar la producció, tenir visites i fer tastos.
Actualment, Les clandestines fa 7 cerveses: 4 Maltes, Negra, Rossa, Farigola, Espelta, Atheus i Gaianada. Aquesta última una IPA que recorda un desbordament del riu el 1921. Clandestines ha apostat per les ampolles de 75 cl. i pels barrils, també, que es poden trobar punxats en pocs establiments selectes. Formats de més difícil comercialització però que els amants de la cervesa artesanal agraeixen.
Les Clandestines de Montferri, al carrer Muralla, 2 de Montferri (Tarragona)
7. Donzell Biermut
La darrera d'incorporar-se a la família de les cerveses artesanes de la regió és Donzell Biermut, una cervesa que es comença a elaborar gràcies a l'empenta de l'Associació de Cervesers del Baix Camp i que és la primera cervesa artesana feta a la ciutat de Reus. Per destacar-ne l'incontrovertible caràcter reusenc Donzell Biermut col·labora amb Vermuts Miró per usar els botànics típics del vermut com el donzell en la fabricació de la cervesa.
El resultat és una Amber Ale d'estil anglès, poc llupolada i molta presència de les espècies i botànics del vermut. L'elaboració d'aquesta nova cervesa ha comptat amb l'experiència d'una altra coneguda 'brewery' tarragonina, els penedesencs Reptilian, fabricants d'algunes de les cerveses més bizarres de la regió.