Presència d'arsènic al subministrament d'aigua de Cervià de Ter, al Gironès

No es cobrarà una part de les factures, corresponent al tram 1

Presència d'arsènic a Cervià de Ter, al Girones.
Presència d'arsènic a Cervià de Ter, al Girones. | CatalunyaDiari.cat

Fa més de tres mesos que els veïns de Cervià de Ter, al Gironès, no poden consumir aigua potable de l'aixeta per la presència d'arsènic, un metall molt perjudicial per a la salut. Segons informa l'empresa encarregada del servei, aquesta deficiència es pot prolongar fins al desembre, ja que el municipi s'haurà de dotar de noves infraestructures d'abastiment.

Segons Prodaisa, l'aigua de l'aixeta conté uns nivells d'arsènic que superen els límits legals, establerts per la Llei General de Sanitat, i no és apta per al consum. Davant aquesta incidència, els veïns de la localitat gironina porten mesos abastint-se d'ampolles d'aigua, un problema que també afecta la seva higiene personal.

Nivells d'arsènic «lleugerament» superiors

El passat mes de maig, l'ajuntament del municipi informava els habitants que aquesta aigua no es podia consumir, però que es podia utilitzar per «dutxar-se, rentar la roba, rentar els plats i els utensilis de cuinar, regar les plantes i altres usos com sense risc per a la salut».

Malgrat tot, l'anunci de Prodaisa ha generat inquietud entre els veïns de Cervià de Ter, que fa més de 90 dies qure pateixen aquesta inseguretat sanitària. Diversos veïns asseguren que no estan segurs del grau de toxicitat que podria presentar l'aigua i que no saben els riscos als quals s'exposen.

L'entrada a l'organisme d'arsènic pot causar nombrosos problemes de salut, com alteracions cardiovasculars, alteracions neurològiques i, en última instància, la mort. No obstant això, des del consistori tranquil·litzen a la població i declaren que els nivells d'aquest metall a l'aigua son «lleugerament» superiors als permesos.

No es cobrarà un part de la factura

Roser Estanyol, alcaldessa de Cervià de Ter, ja ha anunciat que no cobraran el tram 1 de la factura, corresponent al consum de boca, durant els mesos que duri la incidència. D'altra banda, al setembre l'Ajuntament aprovarà les obres per establir la nova infraestructura i un nou pou d'abastiment, que estarà llest entre finals d'aquest any i principis de 2019.

Les principals alternatives a l'aigua de l'aixeta son comprar aigua d'ampolles o filtrar a través d'un sistema d'osmosi. Sembla doncs que la primera d'aquestes alternatives és la majoritària, tot i que suposa un esforç econòmic considerable per als veïns. Mentrestant, la preocupació i la indignació creix al Gironès.


Comentaris

envia el comentari