Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
cesda

Un simulador de l'avió Airbus A320, la nova aposta de CESDA

El sistema va dirigit a l'alumnat de quart curs, aportant «tranquil·litat i avantatge competitiu» respecte altres pilots | Un 93.5% dels escolars s'incorpora al mercat laboral

CESDA
Escola de pilots CESDA | Angel Ullate

 

El futur del transport està a l'aire  i CESDA, el primer centre de formació universitària de pilots d’aviació comercial que es va crear a l’Estat espanyol, ho sap millor que ningú. Enguany, fa dinou anys que vetlla perquè el seu alumnat s’adapti a les exigències del mercat laboral de l’aviació.

L’escola de pilots, adscrita a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ofereix el Grau en Pilot d’Aviació Comercial i Operacions Aèries, el qual té una durada de quatre anys i permet adquirir  la llicència europea EASA de Pilot Comercial d’Avió amb totes les habilitacions necessàries fins al nivell ATPL Frozen, l’estàndard que ofereixen les escoles de pilots i que és el requisit mínim per treballar en una línia aèria.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Les classes teòriques de navegació aèria, meteorologia, aeronàutica i gestió, així com de psicologia, màrqueting o dret, es combinen amb instruccions de vol. Aquestes compten amb un total de set avions monomotor i bimotor, com també de tres simuladors d’un Diamond DA42, un Alsim B200 i un Airbus A320, la nova adquisició del centre.

cesda
Yuri Masó, Head of Training de CESDA, mostrant un simulador de l'avió Diamond DA42 | Angel Ullate

«Tranquil·litat i avantatge competitiu»

Ara, l’alumnat de quart que estigui realitzant la formació Multi Crew Cooperation (MCC) —fase final i essencial perquè l’escolar pugui tripular avions multipilot— compta amb un nou simulador de l’avió Airbus A320.

Des del 2001 els i les alumnes utilitzaven un simulador de l’avió B200, el qual era més petit i analògic. El Head of Training de CESDA, Yuri Masó, argumenta que «era un molt bon simulador en el moment que el vam adquirir, tot el nostre alumnat havia fet el MCC amb aquest, però estem a 2019 i la majoria de companyies disposen d’un Airbus A320».

cesda
Yuri Masó, Head of Training de CESDA | Angel Ullate

 

Des del punt de vista formatiu, aquest avanç tecnològic ofereix a l’alumnat un curs amb un simulador molt més semblant a l’avió que pilotaran quan entrin en una companyia aportant, doncs, «tranquil·litat i un avantatge competitiu» molt gran respecte altres pilots que estiguin fent aquest procés de selecció i no hagin fet un curs MCC d’aquestes característiques.

L’alumne de quart curs, Unai Pérez, fa dues setmanes que ha començat la formació i corrobora a TarragonaDigital que «en l'àmbit formatiu poder fer aquest curs amb el nou simulador permet unificar tots els coneixements apresos al llarg dels quatre anys de carrera». Tanmateix, a escala d’experiència laboral comenta que «si vas a una companyia que tingui aquest avió, com ara Vueling o Iberia,  la meitat del treball ja el tens fet».

cesda
Yuri Masó, Head of Training a CESDA, al simulador de l'avió Airbus A320 | Angel Ullate

Un 93,5% de l'alumnat del CESDA s’incorpora al mercat laboral

Els darrers estudis de previsió del creixement del sector del transport aeri indiquen que d’aquí a vint anys s’hauran d’ubicar 500.000 nous pilots arreu del món. En aquest aspecte CESDA no ha d’alarmar-se, atès que una enquesta realitzada per l’Agència de la Qualitat Universitària (AQU) assegura que lataxa d’incorporació al mercat laboral de l'alumnat del centre se situa en un 93,5%.

No hi ha dubte que el sector de l’aviació el domina l’empresa privada, la qual s’emporta el 96,8% de l’alumnat, mentre que tan sols un 3,2% acaba en alguna empresa pública. Cal remarcar, però, que l’escola de pilots CESDA manté acords amb Vueling i Norweigan Air per tal de facilitar l’accés al mercat laboral dels seus estudiants.

cesda
Alumnat de CESDA estudiant a una aula del centre | Angel Ullate