Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un comandament amb una televisió de fons

Chromecast: què és, com funciona i 18 coses que pots fer

T’expliquem pas a pas com connectar i configurar aquest dispositiu de Google

Imatge d'un comandament amb una televisió de fons
Chromecast permet connectar els diferents aparells electrònics de la llar | Unsplash

Fa uns anys era impensable que a casa diferents aparells electrònics es poguessin connectar entre sí. Desde fa poc, però, han aparegut nous productes capaços d’aprofitar les noves tecnologies existents, com el Wi-fi o el Bluetooth, per interconnectar dispositius. Un dels més coneguts es Chromecast. T’expliquem què és, com connectar-lo i què pots fer amb ell.

Què és Chromecast

Chromecast és un dispositiu dissenyat pel gegant tecnològic Google per connectar diferents dispositius com l’ordinador, el televisor, la tablet o el telèfon mòbil. Va ser anunciat de forma oficial el juny del 2013 juntament amb els smartphones Nexus. Amb el pas del temps, el disseny ha anat millorant juntament amb les funcionalitats.

Les versiones més recents de Chromecast (tercera generació) suporten resoluciones 4K. El 2016 es va llançar la nova versió Chromecast Ultra, que millora la connectivitat, redueix els temps de descàrrega i incorpora l’opció de connectar el dispositiu a una xarxa Ethernet. 

Com connectar Chromecast

El Chromecast consta de les següents parts, que es connecten de la següent manera.

Entrada HDMI

Una entrada HDMI pel televisor o qualsevol altre dispositiu amb entrada HDMI. Normalment, el més pràctic és instal·lar el Chromecast al televisor, ja que allà hi enviem contingut desde l’ordinador, la tablet o el telèfon. D’altra banda, alguns televisors antics (i no tan antics) no poden connectar-se a la xarxa Wi-fi, la que utilitza Chromecast per intercanviar contingut. 

Cable USB

D’entrada, aquest cable connecta l’entrada HDMI amb la font d’alimentació, que pots endollar a la xarxa elèctrica. També pots utilitzar el cable USB per connectar Chromecast a l’ordinador.

Font d’alimentació

Per subministrar energia al dispositiu Chromecast. En el cas de la versió Ultra, l’USB i la font d’alimentació estan units, amb la diferència de que la font d’alimentació disposa d’un port Ethernet per connectar Chromecast Ultra a una xarxa domèstica que no sigui Wi-fi.

Requisits de Chromecast

Abans d’entrar a detallar la configuració de Chromecast, has de tenir en compte els següents requisits, en especial si vols utilitzar el dispositiu al teu telèfon mòbil o tablet.

  • Un compte de Google (cón molt fàcils de configurar).
  • Telèfons Android amb una versió 6.0 o posterior.
  • Tableta Android amb una versió 5.0 o posterior.
  • Telèfons iPhone amb una versió iOs11 o posterior.
  • Una xarxa Wi-fi domèstica.
  • L’última versió de l’aplicació Google Home. Més endavant expliquem el seu funcionament.

Com configurar Chromecast?

Tant en la versió bàsica com a Chromecast Ultra, el procediment per connectar el dispositiu són els mateixos. 

  1. Connecta Chromecast al televisor a través d’una entrada HDMI lliure del televisor, i l’altre extrem, a la xarxa elèctrica
  2. Descarrega al telèfon la versió més recent de l’aplicació Google Home per Android o iOS.
  3. Assegura’t de que tots els dispositius que vols interconnectar mitjançant Chromecast estiguin connectats a la mateixa xarxa Wi-fi
  4. Entra a l’aplicació Google Home i segueix els passos de la configuració.
    1. El primer que et demana és introduir el codi que apareix a la pantalla  del televisor (assegura’t d’estar veient l’entrada HDMI en la que tens el Chromecast) en el dispositiu en el que estàs configurant l’aparell.
    2. Has d’anar afegint diferents dispositius un a un. Recorda que també pots controlar, mitjançant aquesta aplicació, els dispositius de domòtica com controladors de llums o l’assistent de veu de Google.
    3. Si utilitzes iOS, l’aplicació et demana que activis la connexió bluetooth per agilitzar el procés de configuració. No és necessari, però sí aconsellable.

El procés és realment sencilla i l’aplicació molt intuïtiva, però si encara tens dubtes et recomanem que donis un cop d’ull a l’ajuda sobre Chromecast que ofereix Google.

Què podem fer amb Chromecast?

Ara que tens connectat i configurat el teu nou Chromecast, veuràs que el telèfon mòbil s’ha convertit en una espècie de comandament a distància i que pots enviar contingut al televisor mitjançant una icona característica que apareix en certes aplicacions i al navegador

Captura de pantalla amb la icona d'enviament de contingut de Chromecast
Icona d'enviament de contingut a través de Chromecast | Cedida

Perquè sigui més senzill enviar contingut pots afegir aplicacions a Google Home. Algunes de les més populars són Youtube o Netflix, per veure vídeos i series al televisor, però hi ha moltes altres coses que podem fer amb Chromecast. Les repassem. 

1. Veure vídeos i pel·lícules

La funció més utilitzada pels usuaris de Chromecast és la de veure vídeos, series i pel·lícules al televisor, enviant contingut des d’un altre dispositiu mitjançant aplicaciones com Youtube, Netflix, HBO o Amazon Prime Video. Tot el que has de fer és seleccionar el contingut que vols veure a la tele amb la icona de Chromecast.

2. Llistes de reproducció de música en grup

Qualsevol amic que convidis a casa pot posar música si està connectat a la xarxa Wi-fi o introdueix el PIN que apareix al televisor quan no hi ha cap enviament. Amb Youtube o Spotify pots anar creant una llista de reproducció i fer que sonin els temes preferits de tots els presents. 

3. Escoltar rádio i postcasts

Su el que vols és escoltar la ràdio de tota la vida o l’últim episodi del teu podcast preferit, pots fer-ho mitjançant Tuneln Radio o iVoox.

4. Convertir casa teva en un karaoke

Les funcionalitats bàsiques de Chromecast obren tot un ventall de possibilitats. Aplicaciones com MusiXmatch mostren les lletres i la música de milers de cançons al televisor per convertir el saló de casa en un karaoke. Tan sols necessites aparcar la vergonya a un costat.

5. Convertir casa teva en un gimnàs

Et fa mandra anar al gimnàs? Et sembla massa car? Amb aplicacions com Runtastic Six Pack Abdominales o Fitstar Personal Trainer  ja no tens excusa. Repassa els exercicis a la tele i controla cada pas amb l’aplicació Google Home.

6. Convertir el telèfon en una videoconsola

Alguns dels jocs del catàleg de Google Play y App Store inclouen la funció d’enviar el contingut al televisor. D’aquesta forma, el telèfon mòbil es converteix en el comandament i tindràs una experiència de joc molt més còmoda. Sense anar més lluny, la famosa saga Angry Birds es pot jugar a la tele.

7. Transmetre vídeos o música mitjançant auriculars

Si el que vols és veure el contingut a la tele però seguir escoltant l’audio als teus auriculars, descarrega LocalCast, una aplicació creada específicament per aquest objectiu.

8. Reproduir la pantalla del telèfon

Aquest funció només està disponible per a dispositius Android. Tot el que has de fer és accedir a Google Home, seleccionar el televisor on vols reproduir la pantalla del teu telèfon i seleccionar ‘Enviar Pantalla’.

9. Reproduir la pantalla de l’ordinador

Chromecast també es compatible amb Google Cast. Això vol dir que pots enviar la pantalla del teu ordinador al televisor. Per fer-ho, obre el navegador Google Chrome i, a la pestanya d’opcions (tres punts a la cantonada superior dreta), selecciona ‘Enviar’.

10. Llegir les noticies

També pots veure el teu feed de notícies al televisor. Per fer-ho, configura el fons de pantalla de Chromecast i selecciona l’opció de Google Kiosk. Això sí, en el moment que enviïs contingut, el feed de notícies desapareixerà.

11. Un despertador per la migdiada

Bo i sabent que no és la funció més útil de Chromecast, qui sap quan ho pots necessitar. Si vols que aparegui un despertador al televisor, una de les aplicaciones més útils és Wake Me Up Cast

12. Afegir fons de pantalla

Com has vist abans, els fons de pantalla de Chromecast són configurables. Pots seleccionar alguns dels que venen per defecte, o extreure’ls de la galeria del teu telèfon  mòbil.

13. Connectar dispositius de realitat virtual

Si tens un dispositiu de realitta virtual compatible amb la plataforma Daydream de Google, pots enviar el que veus a l’HMD o casc de realitat virtual al televisor. 

14. Repassar documents

Chromecast també et pot ajudar a la oficina. Repassa qualsevol document que tinguis al telèfon o a la tablet amb  EZcast. No només podràs visualitzar textos en format .doc, ja que també suporta fulls de càlcul i arxius PDF.

15. Fer presentacions

Pel que fa a l’ús de Chromecast a l’oficina, també pots configurar-lo al televisor de la sala de reunions per connectar diferents dispositius. Una bona aplicació per enviar diapositives en alta qualitat a l’ordinador és AirParrot2

16. Veure les teves receptes de cuina

Una bona forma d’aprendre a cuinar és enviar les receptes al televisor amb l’aplicació iFood i seguir els passos un a un. Al teu telèfon mòbil hi apareixeran els ingredients i les instruccions, mentre que al televisor hi apareixerà un vídeo que et mostrarà com fer-ho.

17. Aplicacions pels més petits

Hi ha moltíssimes aplicacions a Google Play i App Store que són compatibles amb Chromecast i estan dirigides als més petits. Es tracta de  jocs infantils, aplicacions que converteixen el telèfon o la tablet en una pissarra (CastPad) o plataformes com Clan RTVE.

18. Montar un sistema de videovigilància

Gràcies a Chromecast, també pots connectar més d’un dispositiu Android que tinguin una càmara, repartir-los per diferents punts de la casa i monotoritzar-los a través de tinyCam Monitor. També pots pujar el vídeo sencer al núvol per visualitzar-ho més tard. Aquesta aplicació també és compatible amb sensors d’humitat i temperatura.

  • Aquest post és una traducció directa de l'article que pots consultar aquí