Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
cicle-de-muntanya

Alpinistes de caràcter internacional arriben a Tarragona amb 'El Cicle de Muntanya'

Els protagonistes de les jornades organitzades per la Diputació de Tarragona comparteixen les seves experiències personals amb tots els assistents, apropant al públic al món de la muntanya i l'alpinisme

cicle-de-muntanya
'El Cicle de Muntanya' compta amb reconeguts personatges del món de l'alpinisme | Diputació de Tarragona

 

L'esperat 'Cicle de Muntanya' a Tarragona, organitzat per la Diputació de Tarragona, va donar el tret d'inici a una nova edició el passat 7 de març. Aquest any celebra la seva 12a edició, la qual està enfocada cap al món de l'escalada, sota el lema «L'esperit i l'audàcia de l'escalada».

Un dels coordinadors d''El Cicle de Muntanya', en Pau Salas, explica a TarragonaDigital quins són els orígens d'aquest acte, que ja s'ha convertit en un festival referent en el sector.  Inicialment, el cicle es dividia en dos actes diferents, és a dir, l'acte pertanyent a la reproducció de les pel·lícules  i l'acte pertanyent a la celebració de conferències. Cadascun dels cicles acollia tres o quatre activitats, però el fet de considerar-se com dos esdeveniments independents, els allunyava de l'objectiu comú.

Fa tres anys es va decidir unificar en un mateix acte les activitats dels dos perfils, treballant sota el mateix lema i objectiu. Aquest format és el que, per tercer any consecutiu, ofereix 'El Cicle de Muntanya'. Amb un total de set actes, repartits en quatre projeccions i tres conferències, la Diputació de Tarragona apropa tots els assistents a un món altament intrigant i emocionant.

Les conferències apropen reconeguts personatges del món de l'escalada al públic tarragoní

«Des que es va decidir unificar ambdós cicles, es va considerar rellevant  introduir curtmetratges en les projeccions establertes» explica Pau Salas. La seva naturalesa de curta durada obliga que el seu perfil explicatiu sigui encara més pronunciat, fet que resulta interessant pel tipus de caràcter del cicle. Aquestes projeccions són extretes de  festivals internacionals i, normalment, són algunes de les peces guanyadores. A més, en determinades ocasions, s'ha comptat amb l'assistència d'alguns dels membres de l'equip de producció i direcció d'alguna de les peces.

Les conferències, d'altra banda, presenten un tret distintiu altament recomanable. Es tracta de la presència d'eminències del món de l'escalada  —ja que és el tema principal d'enguany—.  Catherine Destivelle, que va oferir la conferència inaugural 'De l'escalada Boulder a l'alpinisme', per exemple, és una d'elles, la qual es dedica de manera professional a l'alpinisme i escalada, a part d'oferir conferències i d'escriure publicacions diverses.

Altres personatges reconeguts que passaran per la 12a edició d''El Cicle de Muntanya' són Ferriol Canyelles Rovira, o Iker i Eneko Pou. La interacció amb tots ells durant les conferències són alguns dels punts forts de les jornades, en les quals el públic pot conèixer de molt més a prop aquells trets més distintius de la professió.

Una iniciativa nascuda des de l'admiració

El coordinador del Cicle de Muntanya, ens explica que  l'esdeveniment va néixer de la seva admiració per la muntanya i per tot allò que aquesta comporta. Així doncs, amb aquesta essència, any rere any se celebren edicions en les quals s'atorguen enfocaments molt diversos per a endinsar a tots els assistents al món de la muntanya. 

Ens explica que fa 47 anys que treballa a la Diputació de Tarragona, i va ser això el que l'ajudà a impulsar la iniciativa. El primer esdeveniment va ser organitzat conjuntament amb l'Òscar Cadiach, reconegut alpinista tarragoní que compta amb vuit mils coronats. «La tirada d'aquest esdeveniment va resultar molt satisfactòria, ja que la ciutat de Tarragona no tenia res similar» afirma Salas.

Així doncs, l'esdeveniment organitzat des de l'admiració de dos coneguts i amics sobre la muntanya, ha esdevingut avui dia en 'El Cicle de Muntanya', pel qual han passat noms reconeguts com el de Kurt Diemberger, Joan Quintana, Araceli Segarra  entre molts altres.

Un programa que acull pel·lícules i conferències

21 de març

19.00 hores, Conferència

'Expedició Espeleològica a Iran i al Pou Ghala', a càrrec de Ferriol Canyelles Rovira.

28 de març

19.00 hores, 2 Documentals

'The last honey hunter', dirigit per Ben Knight, 35 minuts. 

'Mountain', dirigit per Jennifer Peedom, 74 minuts.

4 d’abril

19.00 hores, Documental

'Dirtbag: The legend of Fred Beckey', dirigit per Dave O’leske, 96 minuts.

11 d’abril

19.00 hores, Conferència de cloenda

'Aventures verticals a l’Àrtic', a càrrec d’Iker i Eneko Pou.