Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Nou cicle de xerrades sobre patrimoni cultural i històric al Montsant

El Parc Natural vol promoure'n la conservació del patrimoni natural en tots els seus vessants, incloent la història i la cultura dels seus pobles

El Parc Natural del Montsant vol mantenir viu el patrimoni etnològic de la zona. | Cedida.

 

El Parc Natural del Montsant, en col·laboració amb el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa, ha organitzat, a partir d'aquest divendres 19 de juliol, un cicle de xerrades sobre patrimoni cultural i històric que recorrerà diversos municipis del Priorat.  Amb aquesta iniciativa, el Parc vol  promoure la conservació del patrimoni natural del Montsant en tots els seus vessants, incloent-hi la història i la cultura dels pobles del voltant de la serra i l'empremta que han deixat en el paisatge.

El tret de sortida el donarà, aquest mateix divendres, una xerrada a càrrec de l'historiador Ezequiel Gort sobre l'ocupació del territori del Montsant  i la formació dels pobles a l'època medieval, que coincidint amb els actes de festa major, acollirà la Vilella Alta a les vuit del vespre. 

La guerra civil al Montsant, tema ineludible

L'estiu passat, Salvador Palomar,  membre fundador de l'entitat Carrutxa, dedicada a la recerca i difusió del patrimoni etnològic del Baix Camp i el Priorat, va iniciar un seguit de xerrades sobre l'experiència i els fets de la guerra civil al Montsant coincidint amb el vuitantè aniversari del pas del front per la zona, entre finals de desembre de 1938 i els primers dies de gener del 1939. 

Enguany, el dijous 1 d'agost a la Morera de Montsant i el 12 d'agost a Ulldemolins, Palomar tornarà a parlar de temes relacionats amb el conflicte com els bombardeigs que van patir diverses poblacions del Priorat durant la Batalla de l'Ebre i com va ser el pas de les tropes per poblacions com Albarca, Cornudella i Ulldemolins entre altres.

Cabacés acollirà la presentació d'un llibre sobre la ramaderia al Montsant

Per altra banda, Cabacés acollirà, el pròxim 2 d'agost,  la presentació del darrer opuscle editat pel Parc Natural,  en aquest cas dedicat a la ramaderia del Montsant.  Una qüestió essencial a la serra, ja que ha estat tradicionalment un territori on s'ha practicat tant la ramaderia de proximitat com la transhumant, fet que ha contribuït a modelar i mantenir el paisatge tal com es coneix en l'actualitat.

L'obra és fruit del treball de recerca realitzat per Salvador Palomar i Albert Margalef, els quals explicaran com aquesta activitat ha influït al Montsant, tant des de la perspectiva històrica com etnogràfica. La presentació permetrà saber, doncs, com era el bestiar dels ramats, els aprofitaments, les carreredes i el llegat de l'ofici de pastor, sense oblidar aspectes més actuals com el pasturatge entès com a eina de conservació i gestió del medi natural.

Cabacés acollirà la presentació del llibre sobre la ramaderia al Montsant.
CabacésCabacés acollirà la presentació del llibre sobre la ramaderia al Montsant. | Consell Comarcal del Priorat

 

La festa i el foc i el Castell de Siurana posaran punt final al cicle

A mitjans d'agost, la Vilella Baixa i Siurana posaran el punt final al cicle. Concretament, el dimarts 13 d'agost, Raquel Ferret parlarà sobre festa i foc, a la Vilella Baixa, per apropar el ric patrimoni cultural associat al foc, especialment en el context festiu, i per donar a conèixer algunes de les pràctiques, rituals i costums que encara es conserven en els pobles del Montsant. En paral·lel, dins els actes programats per la festa major de Siurana, Ezequiel Gort parlarà sobre el castell de Siurana en l'època posterior a la reina mora,  el dimecres 14 d'agost a l'església del nucli.