Una professional sanitària neteja els vidres d'una UCI amb pacients amb covid-19 a l'Hospital del Mar, el 15 d'abril del 2020

Asseguren que la xifra de contagiats i morts per coronavirus «no és real»

El científic Julià Blanco creu que el cas d'Itàlia hauria d'haver encès totes les alarmes a Europa

Julià Blanco, científic de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa  i que forma part de l'equip clínic que busca la vacuna contra el coronavirus, ha assegurat que el nombre de persones infectades i morts per COVID-19 no és el «real»  en la majoria de països.

Segons ha explicat en una entrevista a 'Efe', el científic creu que les dades sobre la pandèmia que es manegen «no reflecteixen la realitat» en la majoria de països, a causa de la «dificultat» de «saber exactament la magnitud de la tragèdia».

Així, Blanco dona la raó a les persones que creuen que l'afectació de la pandèmia és molt més elevada del que es creu, no només a Espanya sinó a la majoria de països del món.

La Xina i Itàlia haurien d'haver servit de precedent

«Crec que el nombre de persones infectades i mortes per coronavirus en la majoria de països no és el real i trigarem encara a saber quina és la realitat», ha asseverat abans d'agregar que «evidentment» la pandèmia «ens ha desbordat», tot i que creu que el cas d'Itàlia  hauria d'haver activat totes les alarmes sanitàries.

«Les dades de la Xina van suggerir que el virus era transmissible  i tenia una relativa baixa taxa de mortalitat, però el que hem vist a Europa és un panorama completament diferent», ha indicat Blanco, qui ha asseverat que «la majoria de la comunitat científica va veure les dades d'Itàlia amb una enorme preocupació».

En aquest sentit, Blanco admet que la informació que va arribar de la Xina al principi de la pandèmia «potser no permetia preveure una crisi de magnitud tan gran», però assegura que el cas d'Itàlia sí que hauria d'haver servit per «actuar relativament ràpid» a la resta d'Europa. 

Una vacuna contra la Covid-19 trigarà encara 18 mesos

Sobre la possibilitat de tenir una vacuna contra el coronavirus, el científic ha assenyalat que el més «realista» és pensar que no pugui estar llesta fins d'aquí a 18 mesos, i tot i que no ho descarta, considera que tenir-la abans, en un any, «és molt optimista», o com a mínim tenir-la disponible per una producció massiva i que pugui arribar a la majoria de la població. 

En aquest sentit, Blanco assegura que «estan treballant al 200%  fent jornades maratonianes per poder avançar el més ràpid possible en el desenvolupament de vacunes, anticossos i fàrmacs contra el virus», però ha alertat que  les vacunes resultants seran «de primera generació»,  desenvolupades ràpidament per «parar la pandèmia». En el futur, un cop controlada la malaltia, es podran desenvolupar vacunes millors i més eficients.

El científic creu que «entitats com  l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han de vetllar perquè l'empresa que produeixi la vacuna tingui un cert benefici però limitat, perquè el que busquem és el benefici de tota la humanitat», i que hauria d'exercir d'àrbitre, com a organització supragovernamental que és, per controlar el desenvolupament de la vacuna. A més, creu que un cop creada hauria de ser gratis per a la població i cobrir-la la Seguretat Social.

Segons ha alertat, avui dia «no hi ha cap institució pública, i molt menys a Espanya, capaç de produir la quantitat de vacunes que es necessitaran», per la qual cosa ha apostat perquè sigui un consorci públic-privat el que l'acabi desenvolupant.

En canvi, segons Blanco, en aquests moments  sí que hi ha companyies espanyoles «amb capacitat» per a produir la vacuna, per la qual cosa ha advocat per mantenir un «estret contacte» entre els laboratoris i les empreses que podrien fabricar-la: «Podem tenir la millor vacuna del món però si no som capaços de produir-la, és com si no tinguéssim res».

El paper de l'organisme supragovernamental encarregat de liderar aquesta missió passaria així per «establir acords entre les empreses i els diferents estats del món perquè la vacuna sigui accessible» i per seleccionar els dos o tres models «que val la pena produir».

El més desitjat, ha anotat, és que es prioritzi la que sigui més eficaç entre la població de més edat, la més vulnerable enfront de la pandèmia, tot i que ara com ara encara es desconeix «quina serà la població diana», atès que tampoc se sap la veritable extensió de la malaltia.

Es desconeix l'afectació real de la pandèmia

«Són coses que haurem d'anar aprenent a mesura que sapiguem més de la pandèmia perquè no sabem quin és el percentatge real de persones infectades per coronavirus. Sabem quantes han donat positiu en un test però no quantes han estat infectades i l'han superat de manera asimptomàtica o són símptomes molt lleus, i aquesta és una dada essencial per a definir quina és la població diana», ha dit.

Precisament per aquest motiu, s'està estudiant la població asimptomàtica amb l'objectiu d'entendre la «resposta natural» de l'organisme contra el virus: «És clau saber si les persones infectades per coronavirus generen una bona resposta immune protectora».