Cada vegada queda més clar que un cop superada la fase més difícil del coronavirus haurem d'enfrontar-nos a la realitat que el virus ha arribat per quedar-se. Els experts estan cada vegada més segurs que el SARS-CoV-2 serà un virus estacional que, gràcies a la vacuna, serà igual de perillós que el xarampió o la grip.
El que estem assumint a poc a poc és que la nostra vida no tornarà a ser com abans però, què diuen els experts? Quan podrem tornar a fer vida normal?
L'investigador de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, preveu que amb el pas de les setmanes la restricció de moviments s'anirà dissipant i donarà pas a una nova fase en la lluita contra la Covid-19. L'«etapa de vigilància», diu, durarà com a mínim un any.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Partidari d'un «confinament intermitent»
Durant aquest any, haurem d'evitar el contacte social i mantenir estrictes mesures de prevenció encara que puguem sortir al carrer i tornar als llocs de treball. Aquest científic creu que s'aconseguirà frenar la propagació de la Covid-19 quan hi hagi una immunitat de grup, i per això és partidari d'aplicar un «confinament intermitent» durant els pròxims mesos, amb setmanes d'activitat i altres d'aïllament.
Macip recorda que com més persones passin la malaltia i disposin d'anticossos menys contagis hi haurà, però això depèn també del desenvolupament de la vacuna que, segons les seves prediccions, estarà a punt en un any.
Aquest expert en pandèmies, autor del llibre «Les grans epidèmies modernes», assegura que sense vacunes i sense tractament, l'única forma d'aturar el patogen és amb mesures d'aïllament, però també considera important entendre que les epidèmies es poden prevenir i que en el futur vindran més pandèmies i hem d'estar preparats.
Més ciència i millor comunicació
Els errors comesos pels països europeus són, segons explica, un advertiment de què no hem de fer en futures emergències sanitàries. A diferència del que han fet la Xina o Corea de Sud, a Europa es va reaccionar tard i al principi no es van prendre mesures d'aïllament adequades, i això explica que ja hi hagi 1,3 milions de contagiats a tot el món.
Segons Macip, els nostres governs han fallat en tres coses: la instrucció als líders polítics perquè responguin amb rapidesa, la inversió en ciència i l'ús d'una estratègia adequada de comunicació amb els ciutadans. En aquest sentit, creu que cal actuar amb serietat però sense estendre el pànic, i destinar més recursos a la investigació.
Aquest metge és un bon coneixedor de la grip A, una epidèmia després de la qual «hem desaprofitat deu anys». Segons explica, hi havia projectes a Espanya per investigar el coronavirus però es van rebutjar perquè no es van considerar prioritaris.