Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Telèfon mòbil

Un científic espanyol revela el missatge que ha rebut: «És preocupant»

L'expert ho ha explicat a través de les xarxes socials

Telèfon mòbil
El missatge ha generat una reacció en cadena d'usuaris posant-se les mans al cap  | Pixabay

Fa un any que convivim amb el coronavirus, però algunes coses no deixen de sorprendre. L'investigador espanyol Nacho de Blas ha compartit a Twitter un missatge que ha rebut d'un conegut, que revela la conversació de dues persones en un autobús. El missatge ha generat una reacció en cadena d'usuaris posant-se les mans al cap.

Nacho de Blas és professor de Patologia Animal a la Universitat de Saragossa, i investigador en Epidemiologia Veterinària. Segons explica, ha rebut un missatge de whatsapp d'una persona «molt propera» que li revela què ha escoltat en un autocar. Es tracta d'un autobús de la línia 34, per ser més exactes, i amb el detall que anava amb les finestres tancades. Una acció que incompleix una de les mesures bàsiques de prevenció de la transmissió del virus, perquè impedeix la correcta ventilació de l'espai. Però així no va ser el pitjor, sinó el que una persona del bus va dir a l'altra.

Aquest conegut del científic espanyol creu que els protagonistes de l'escena són marit i miller, i explica que ell li diu a ella: «No et preocupis, dona, i com ets asimptomàtica no passa res, pots anar on vulguis». L'emissari del missatge es mostra sorprès amb el que ha escoltat: «Jo al·lucino».

El científic no ha dubtat en compartir el missatge a Twitter per demostrar fins a quin punt encara hi ha persones que no són conscients del perill que poden causar. L'escena, que va tenir lloc a Saragossa, ha causat perplexitat a Nacho de Blas, que adjunta les captures de pantalla de Whatsapp i ho remata amb un: «Jo també al·lucino».

El problema dels asimptomàtics

Aquesta conversació reflecteix un dels principals perills del coronavirus perquè segons un estudi publicat la setmana passada als Estats Units, els asimptomàtics juguen un paper fonamental en la transmissió del virus. Segons les investigacions que s'han realitzat, sumen més de la meitat dels casos de la tercera onada.

Aquesta és la gran característica del nou coronavirus i el què el fa diferent, perquè es transmet sobretot a través de persones que no manifesten símptomes i no saben que estan malalts. Per això, la clau de la lluita contra la pandèmia està a fer més test i rastreig de contactes, i ara hi ha molts més asimptomàtics que saben que són portadors de la Covid-19 que en la primera onada, perquè ara es fan més proves.

D'aquí la gravetat d'aquesta conversa, que mostra a una persona que sabent que té coronavirus pensa que no el pot transmetre a la resta i el segueix exposant. Segons l'informe en qüestió, aproximadament el 59% de tots els contagis es produeixen per transmissió asimptomàtica, un 35% per presimptomàtics, i un 24% de pacients que mai desenvolupen símptomes.

Els científics dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties d'Estats Units han mostrat que els asimptomàtics transmeten el virus, encara que no són tant contagiosos. Es calcula que transmeten el virus un 25% menys, però són els responsables de més de la meitat dels nous casos positius.

Indignació pel comentari

La regla d'or és que una persona que dóna positiu per coronavirus ha de romandre aïllada amb independència de si té símptomes o no. En cas contrari, estarà posant en risc a la resta de la població i la seva actitud pot tenir conseqüències fatals. 

Espanya es troba en ple ascens de la corba de la tercera onada, un repunt molt acusat de contagis que va camí de batre tots els rècords i que està portant a una gran pressió hospitalària en molts llocs. A més, el nou cep més contagiós del coronavirus ja circula en almenys 12 comunitats autònomes i això ho complica encara més.

Si les restriccions actuals no funcionen i la variant britànica se segueix estenent, els experts temen que en poques setmanes els contagis es multiplicaran de manera exponencial arribant a un escenari semblant al de la primera onada, el març de 2020. Per això, els usuaris de Twitter s'han endut les mans al cap amb el missatge.