Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de les mans d'una persona gran.

Els científics assenyalen els espanyols que viuran més per haver nascut en una zona

Descobreix per què les persones que han nascut a una zona molt concreta d'Espanya viuran més temps

Algunes persones viuran més temps només pel fet d'haver nascut en una zona del país. Ja sabem que viure en determinats llocs pot influir directament en la nostra qualitat de vida. Això, alhora, ens pot ajudar moltíssim a l'hora d'escollir un lloc per viure.

 

D'acord amb un nou estudi, aquelles persones que tendeixen a tenir menys poder econòmic viuen menys i tenen menys supervivència pel que fa a determinades malalties, com el càncer. Però, què hem de saber realment sobre això?

 

Quina és l'esperança de vida d'Espanya?

Al nostre país, sabem que les dones viuen una mica més que els homes. I això passa també a la majoria dels països europeus.De mitjana, s'estima que les dones espanyoles tenen una esperança de vida al voltant de 82,9 anys; mentre que els homes arriben als 77,3 anys.

Foto d'un grup de persones grans rient.
L'esperança de vida a Espanya és més alta per a les dones. | Getty Images
 

Això significa, com és lògic, que, de mitjana, les dones viuen gairebé 6 anys més (5,6 anys per ser precisos) que els homes.A més, sabem que s'observa una esperança de vida més gran a la meitat nord de la península per als dos sexes, com a les capitals de província.

 

Per què podem viure més si hem nascut en una zona determinada?

Fa poc, hem conegut la publicació d'un estudi dut a terme per diferents investigadors espanyols, i que ha estat finançat per l'Institut de Salut Carlos III i l'Associació Espanyola contra el Càncer, publicat aScientific Reports.

 

Segons els resultats d'aquest estudi, aquelles persones que tenen menys poder adquisitiu no només viuen menys, sinó que tenen menys supervivència pel que fa a determinades malalties.

 

Els experts adverteixen que, a més, es tracta d'una mena de 'cercle viciós', perquè el càncer augmenta les despeses alhora que disminueixen els ingressos a causa, per exemple, de les baixes mèdiques o de la pèrdua de l'ocupació. Sense comptar les incapacitats que es podrien diagnosticar.

 

Segons les estadístiques, avui s'estimaria que més de 130.000 persones diagnosticades de càncer es trobarien en una situació d'extrema vulnerabilitat. Això, a la vegada, incrementa el risc de pobresa i augmenta la mortalitat.

Si tenim en compte que la meitat nord d'Espanya es caracteritza, per exemple, per tenir un poder adquisitiu més gran a causa de la gran quantitat d'ocupació existent, això ajuda a aconseguir generalment una longevitat més gran, en comparació amb altres àrees del país.

 

Com podem viure més anys?

Hi ha algunes pautes bàsiques que poden ser de moltíssima ajuda a l'hora de tenir més esperança de vida. La clau és millorar la nostra qualitat de vida i, amb això, la nostra salut.

Per exemple, és recomanable perdre els quilos de més que puguem tenir, ja que l'excés de pes augmenta el risc de malalties cardiovasculars, diabetis i càncer. I se sap que pot escurçar l'esperança de vida fins a 12 anys.

 

El consum d'alcohol també fa mal als òrgans, debilita la immunitat i augmenta el risc d'alguns tipus de càncer. I l'estrès crònic també passa factura a la nostra salut. Tot i que no podem evitar l'estrès completament, sí que podem mantenir-lo sota control, per això es recomana fer exercici físic, practicar ioga o meditació.

Foto d'una dona gran fent exercici.
L'exercici i una alimentació equilibrada ajuden a viure més anys. | Getty Images
 

Encara que no t'ho creguis, les relacions humanes també són molt valuoses per a la salut. Segons els investigadors de la Universitat d'Oxford, mantenir unes bones amistats redueix el risc demalaltiescardiovasculars fatals.

 

I, en especial, és molt aconsellable tractar de viure el dia a dia de la manera més tranquil·la i relaxada possible. Tot i això, és clar, dins dels inconvenients i problemes que puguin sorgir diàriament.