Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Diversos sanitaris amb roba especial de protecció contra la Covid-19 vestint-se

Un grup de científics demana canvis urgents per evitar contagis als espais interiors

La transmissió aèria de la Covid-19 comença a tenir molts defensors

Diversos sanitaris amb roba especial de protecció contra la Covid-19 vestint-se
Un grup de científics demana canvis urgents per evitar contagis als espais interiors | cedida

Un grup de científics ha trobat una «evidència aclaparadora» que indica que el coronavirus podria transmetre's també mitjançant l'aire mitjançant la inhalació d'aerosols, segons han explicat en un article per a la prestigiosa revista 'Science'. L'OMS, per la seva banda, prefereix no pronunciar-se sobre aquest tema malgrat que són molts els membres de la comunitat científica que secunden aquesta teoria. 

A Espanya, dos experts ja han demanat a la societat que utilitzin màscares FPP2 quan es trobin en llocs tancats on no corri l'aire. A més, recorden la importància de la ventilació per a minimitzar el risc de contagi per coronavirus. 'La Voz de Galicia' s'ha fet ressò d'una entrevista realitzada al reconegut epidemiòleg i professor emèrit de Medicina Preventiva i Salut Pública de la USC (Universitat de Santiago de Compostela), Juan Gestal. En ella, el científic defensa la separació interpersonal, evitar espais amb aglomeracions i la ventilació natural com a mesures d'obligat compliment contra la Covid. 

«Caldria estar en llocs tancats poc temps, però quan s'ha d'estar a l'interior diverses hores i no es compleixen condicions de ventilació, per tenir una protecció caldria utilitzar una màscara FFP2», insisteix Gestal. Això no implica que s'hagin de rebutjar les màscares quirúrgiques. En paraules de l'epidemiòleg, aquest tipus de protecció és efectiva en espais perfectament ventilats on, a més, es manté la distància de seguretat entre les persones. 

«En una oficina, com en una aula, caldria estar abrigats i tenir les finestres obertes tot el temps. Respirem contínuament i, simplement, amb respirar, estem llançant aerosols; si parlem, encara més; si tossim o esternudem, moltíssim més. Ha de ventilar-se i procurar no parlar en veu molt alta», ha informat.

L'investigador de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC, Xavier Querol, comparteix les paraules del professor emèrit i ha apel·lat a la precaució per a frenar la corba de contagi. El científic insisteix en la importància de ventilar els espais tancats mitjançant els corrents d'aire natural i a utilitzar màscares FPP2 quan la ventilació no sigui la idònia. Això sí, recorda que això no és excloent de mantenir la distància social, l'ús de màscares i la desinfecció de mans.

Els aerosols són molt més perillosos que les gotícules

Els experts estan d'acord que totes les persones que han contret el virus, inclusivament les asimptomàtiques, expulsen milers d'aerosols i gotes que contenen la Covid.  Aquestes micropartícules queden suspeses en l'aire durant un temps prolongat: des d'uns segons fins a hores. La quantitat de concentració d'aquestes és molt elevada al voltant d'una persona positiva, de tal manera que les persones pròximes a ella estan molt exposades a contagiar-se. 

En aquesta línia, els científics destaquen que «és molt més probable que una persona inhali abans aerosols que una gota, per la qual cosa l'atenció ha de centrar-se en la protecció contra la transmissió aèria». Aquí radica la importància de ventilar bé un espai tancat, per a 'netejar' l'aire de partícules víriques.