Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Científics espanyols creuen haver trobat a l'estómac un remei pel coronavirus

La investigació permetria predir quins pacients tenen un major risc de contagiar-se

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
La investigació permetria predir quins pacients tenen un major risc de contagiar-se | EUROPA PRESS / ONU

T'imagines que l'evolució, severitat i incidència del coronavirus depengués de determinats bacteris presents a l'estómac? Doncs això és el que investiguen un grup de científics espanyols amb l'objectiu d'esbrinar com funcionen els mecanismes immunològics pels quals la flora o la microbiota intestinal podria protegir el cos del virus i reduir la gravetat de la malaltia en els casos més severs.

L'encarregada de liderar aquest projecte és Yolanda Sanz Herrans, investigadora postdoctoral en microbiologia molecular. En una entrevista telefònica realitzada per 'El País', la científica assegura que aquesta creença encara no està comprovada clínicament, però que «els bacteris que viuen a l'intestí dels éssers humans regulen el funcionament del sistema immunitari en tot l'organisme i influeixen en el tractament d'infeccions respiratòries».

Sanz va un pas més enllà i assegura que aquests bacteris també tenen influències en altres malalties. «També hi ha dades que indiquen que la microbiota pot millorar la resposta a les vacunes, com passa per exemple amb la grip estacional. Per això pensem que la microbiota també podria conferir major o menor protecció a les persones que s'han contagiat del SARS-CoV-2», assegura durant l'entrevista.

No hi haurà conclusions definitives fins a finals d'any

Sens dubte es tracta d'una investigació molt exhaustiva, que no donarà els seus fruits fins a final d'any. Per elaborar aquest estudi, aquest grup de científics ha tingut en consideració una prova realitzada a 15 pacients amb coronavirus a Alemanya. En aquests pacients es podia observar com hi havia una alteració de la microbiota intestinal.

A més, segons Sanz, també s'ha comprovat que el coronavirus també es pot detectar a través de la femta dels pacients, «tot i que aquestes dades no demostren una relació directa entre la microbiota i la infecció de la Covid 19, però sí que ens permeten establir una hipòtesi i començar a investigar».

Aquest estudi, finançat per la Plataforma Salut Global del CSIC, s'ha comparat els subjectes malalts amb els no malalts per veure com actuaven els bacteris intestinals en els dos casos i poder extreure conclusions clares. De moment, segons Yolanda Sanz, s'està estudiant a tota la població en general i, en particular, a les persones que estan travessant càncer, ja que «aquestes són més vulnerables a la infecció i tenen un pitjor pronòstic».

Es podria predir quins pacients tenen major risc

La veritat és que la investigació podria ser de gran ajuda per a metges i infermeres, ja que es podria predir quins pacients tenen un major risc enfront del coronavirus. A més, també es podran conèixer que bacteris específics guarden més relació amb la infecció, per poder incentivar la producció de les bones a través de la dieta o mitjançant medicaments.

«Hem d'esbrinar quins components de la microbiota poden concedir major protecció enfront de la Covid per ajudar a millorar els símptomes dels pacients i reduir la mortalitat. Aquest és el nostre objectiu final», sentenciava finalment Sanz. La veritat, és que han estat diversos els qui han estudiat si la microbiota intestinal podria predir amb antelació si una persona és més propensa a contagiar-se que una altra o no.

Segons un estudi elaborat per la revista medRxid i dirigit pel científic Wanglogn Gou, «l'anàlisi fecal pot suggerir possibles relacions que vinculen la microbiota intestinal amb la inflamació. Aquest estudi apunta que els bacteris de l'intestí poden ser la base de la predisposició de les persones normals al coronavirus amb símptomes greus» i, per aquest motiu, comencen a ser objecte d'investigació.