Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Personal sanitario con muestra Discover

Científics descobreixen una de les coses més estranyes del nou coronavirus

Un grup d'investigadors ha descobert que el virus no sembla ser un agressiu destructor de cèl·lules

Imatge d'arxiu d'un PCR
Un grup d'experts revela noves dades sobre el virus | Catalunya Diari

Un grup d'investigadors nord-americans ha descobert que el SARS-CoV-2 no sembla ser un  salvatge destructor  de cèl·lules. Tot i això la taxa de mortalitat d'aquest virus és aproximadament 10 vegades més gran  que la de la grip.

Aquest grup de científics de la Universitat de Califòrnia, UCSF, ha descobert que el coronavirus és menys citopàtic que la grip comuna. És a dir, les cèl·lules infectades per coronavirus moren més tard  que les contagiades per grip comuna.

Les cèl·lules infectades de Covid moren al cap de molt de temps

«Una de les coses més estranyes d'aquest nou coronavirus és que no sembla ser increïblement citopàtic, és a dir, que mata les cèl·lules», ha declarat el professor de Patologia Experimental de la UCSF i president de la iniciativa Bakar ImmunoX, Max Krümmel.

«La grip és realment citopàtica; si s'agrega el virus d'influència a les cèl·lules humanes en una placa de Petri, les cèl·lules esclaten en 18 hores», diu Krümmel.

No obstant això, quan els investigadors de la UCSF van agregar en una placa de Petri amb cèl·lules humanes el virus SARS-CoV-2, moltes de les cèl·lules infectades no van morir en molt de temps. Krümmel afirma que aquest fet representa «dades bastant convincents que potser no estem tractant amb un virus molt agressiu».

Una batalla immunològica fallida

A la UCSF sospiten que la causa principal de la mort dels pacients amb coronavirus pot ser el seu propi sistema immunitari. Aquest últim iniciaria un contraatac massa intens contra la Covid-19. Aquest ha estat observat pel grup d'investigadors de la UCSF en més de 30 persones contagiades.

D'acord amb Krümmel, una anàlisi d'hora de les dades recollides suggereix que els sistemes immunes de molts pacients amb COVID-19 es mobilitzen de manera diferent i més agressiva contra el SARS-CoV-2 que contra els virus de la influença, que són els causants de la grip.

Com a resultat, els pulmons dels pacients queden devastats. La culpa no és només de virus, sinó d'aquesta «batalla immunològica que va sortir malament», afirmen els científics.

Podria ser el motiu pel qual desenvolupen pneumònies greus

Aquesta resposta immune 'no autoritzada' podria explicar per què els pacients amb freqüència desenvolupen una pneumòniagreu coneguda com a 'síndrome de dificultat respiratòria aguda' o SDRA a partir del dia 11 del seu contagi per Covid-19.

Aquest projecte, realitzat pels investigadors nord-americans, també ha confirmat estudis anteriors sobre els danys que el nou coronavirus causa en altres òrgans i sistemes del cos d'una persona infectada.

Actualment, aquest grup d'experts està a la recerca de les teràpies per a la Covid-19 que puguin controlar la resposta excessiva del sistema immunitari  del pacient.