Científics italians estudien la presència de coronavirus en partícules de contaminació

Les primeres conclusions preliminars suggereixen que aquest podria ser un dels factors pels quals el virus es propaga amb rapidesa

Investigadors del laboratori de l'Hospital Clínic fent proves de coronavirus el 5 de març del 2020
Investigadors italians han detectat coronavirus en partícules d'aire contaminat. | Cedida

Científics italians han descobert la presència del coronavirus en partícules d'aire contaminat i investiguen si aquest és un dels factors pels quals té la capacitat de propagar-se amb rapidesa i incrementar el nombre de persones contagiades, segons ha informat el diari britànic The Guardian. L'experiment va consistir en la recollida de mostres en dos focus de pol·lució, un urbà i un altre industrial, a la província de Bèrgam, una de les regions més contaminades d'Europa i una de les més castigades pel coronavirus del país transalpí.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Segons les dades de l'estudi, en diverses mostres es va aconseguir aïllar un gen específic del SARS-CoV-2 i els resultats van ser confirmats a través d'un test a cegues en un laboratori independent de treball, conduït per Leonardo Setti, de la Universitat de Bolonya. Setti ha manifestat que és rellevant conèixer si gràcies a la contaminació la capacitat del virus d'expandir-se s'incrementa. En aquest sentit, ha assegurat que «sóc científic i estic preocupat quan no ho sé». «Si ho sabem, podem trobar una solució. Però si no ho sabem, només podem patir-ne les conseqüències», ha dit.

Tot i els indicis, cal destacar que els resultats dels treballs són preliminars i encara no se sap si les partícules de contaminació contenen suficient quantitat de coronavirus per a causar contagis.

Primeres hipòtesis

Els estudis fets per l'equip de Setti proposen que els nivells més alts de contaminació de partícules podrien explicar taxes més altes d'infecció en zones del nord d'Itàlia abans del confinament total. Aquesta hipòtesi coincideix amb la d'una altra anàlisi preliminar.

Així mateix, altres dos grups d'investigadors també han suggerit que les partícules de contaminació de l'aire podrien ajudar el coronavirus a ampliar la seva distància d'acció.


Comentaris

envia el comentari