Pasajeros con mascarillas en una estación de Hamburgo.

Científics xinesos asseguren que el coronavirus tornarà cada any

Davant la impossibilitat d'erradicar el virus cal esforçar-se a trobar com més aviat millor una vacuna

Es van confirmant els temors que des de fa ja diverses setmanes anuncien els experts en epidèmies, i és que el coronavirus ha arribat per quedar-se. L'afirmació més rotunda arriba des de l'Institut de Biologia de Patògens de la Xina, on asseguren que conviurem amb la malaltia causada pel SARS-CoV-2 durant molt de temps.

Tal com preveien els epidemiòlegs des de fa setmanes, el coronavirus que causa la Covid-19 no podrà erradicar-se i es convertirà en un patogen que probablement tornarà a onades com ho fa la grip estacional. Els experts donen per fet que, llevat que es tingui sota control a escala mundial, la malaltia assumirà una naturalesa estacional.

A curt i mig termini, això implica que les autoritats sanitàries i els governs hauran d'estar molt pendents d'una possible segona onada que pot arribar en els mesos de tardor. A l'espera d'una vacuna efectiva i extensible al màxim de població possible, la prioritat és evitar nous contagis i mantenir preparat un bon sistema assistencial.

Produeix infeccions asimptomàtiques

El gran problema amb què s'estan trobant els científics amb el SARS-CoV-2 és que a diferència d'altres parents seus com la SARS aquest produeix infeccions asimptomàtiques que dificulta la detecció dels contagiats i afavoreix la propagació. En aquell cas, fa 17 anys, el virus va poder erradicar-se mitjançant un sistema de vigilància epidemiològica.

En aquest institut biològic xinès recorden que amb la SARS les persones infectades mostraven símptomes evidents que permetia detectar-los i posar-los en quarantena per tallar la propagació de virus, cosa que no és possible amb el Coronavirus actual, ja que setmanes després de donar per acabada l'epidèmia a la Xina segueixen apareixent asimptomàtics.

Per això, segons Jin Qi, «és molt probable que es tracti d'una epidèmia que coexisteixi amb els humans durant molt de temps, que es torni estacional i es mantingui en els cossos humans». A més, aquest científic no confia massa en la teoria que les altes temperatures disminuiran els contagis: «El virus és sensible a la calor, però l'afecta quan està exposat a 56 graus durant 30 minuts, i el clima mai escalfarà tant».

Distanciament social fins al 2022

Per això recomana no tenir tant en compte aquests factors i centrar-se més en les mesures de prevenció. Pel que fa al distanciament social, un estudi de la Universitat de Harvard va calcular que aquest tipus de mesures s'han de prolongar com a mínim fins al 2022,  ja que mantenir el distanciament social només durant un temps no funcionarà.

Una vegada que s'ha assumit que molt probablement el Coronavirus causant de la Covid-19 no pot erradicar-se, tots els esforços han d'anar en tres direccions: reforçar les mesures de prevenció sent molt cauts a l'hora d'aixecar el confinament, trobar el més ràpid possible un tractament eficaç per als pacients de la Covid-19, i trobar una vacuna que permeti immunitzar el màxim de població possible, amb especial atenció als grups de risc.