Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Nou circuit visual als Muntanyans de Torredembarra

Els Muntanyans de Torredembarra estrenen un nou circuit visual adaptat

Es tracta d’una actuació emmarcada dins del projecte MITOMED +, liderat a Catalunya per l’Institut de Recerca en Turisme de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona

Nou circuit visual als Muntanyans de Torredembarra
Lluís Prats (UdG) i Ramon Ferré (GEPEC), en la presentació del circuit, amb Joan Torras, regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Torredembarra. | Àngel Ullate.

L'Espai Natural dels Muntanyans, els aiguamolls de Torredembarra, adapten el seu recorregut per a persones amb diversitat funcional. D'aquesta manera, s'ha adaptat un recorregut circular, amb sortida i arribada a l'esplanada que fa d'aparcament a tocar del pont de Clarà.

Al capdavall,  un total de 424 metres que envolten l'estany del Sort i que permeten entrar de ple en un ecosistema únic, amb dunes i maresmes, que  «ha sobreviscut de manera gairebé sorprenent, per un seguit de coincidències», en paraules de Ramon Ferré, tècnic del GEPEC, entitat que ha col·laborat directament amb el projecte, i que de fet s'ha encarregat de desenvolupar-lo.

Nou circuit visual als Muntanyans de Torredembarra
L'estrena es va fer aquest divendres i els participants van poder veure els nous elements del circuit adaptat. | Àngel Ullate.

Una acció del projecte MITOMED +, que a Catalunya lidera la Universitat de Girona

Si el GEPEC ha aplicat el projecte a l'Espai Natural dels Muntanyans, el cert és que el seu origen és europeu. L'acció està emmarcada en el projecte MITOMED +, que a Catalunya lidera la Universitat de Girona, per la via de l'Institut de Recerca en Turisme. El seu director, Lluís Prats, ha explicat que «treballem en aquest projecte per millorar la sostenibilitat del litoral català; una sostenibilitat entesa en un sentit ampli».

En aquest sentit, Prats considera que «la inclusió és un element més de la sostenibilitat, perquè ens permet que algú que té determinades limitacions pugui gaudir de l'interès turístic». Ramon Ferré, des del GEPEC, ha assegurat que «fins ara, les persones amb problemes visuals solen tenir problemes en entorns naturals, sigui per l'exposició al sol, per la irregularitat del terreny, etc.». En aquesta línia, Ferré assegura que mesures com aquesta «ens permeten donar-los un suport que els faci més fàcil i còmoda l'experiència».

Nou circuit visual als Muntanyans de Torredembarra
Durant la Jornada Platges Sostenibles organitzada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona es va estrenar el nou circuit. | Àngel Ullate.

Plafons en Braille, senyalització i codis QR

Quins canvis hi ha, doncs, en el recorregut delimitat al voltant de l'estany del Sort —del qual, per cert, ja es tenia constància al segle XI—? S'han instal·lat cartells inclusius amb lletra de mida més gran, també en Braille, codis QR amb els quals es pot escoltar el so dels ocells, una línia groga pintada al terra de les passeres per indicar el camí i la cordada i les fites que marquen els límits del camí s'han pintat de color blanc per fer-les més visibles.

D'aquesta manera, la persona amb discapacitat visual, amb l'ajut d'un acompanyant, es troba amb plafons informatius  que li permetran des de palpar i entendre com és una planta de posidònia a escoltar el so d'un ocell aquàtic o de les granotes, a través de codis QR, situats en els mateixos cartells.

Nou circuit visual als Muntanyans de Torredembarra
Els plafons informatius incorporen els textos en alfabet Braille. | Àngel Ullate.
 

L'estrena a mode d'experiment, aquest divendres

Aquest divendres, els assistents a la Jornada Platges Sostenibles  organitzada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, que es feia a Torredembarra, van poder estrenar el nou itinerari adaptat amb els ulls embenats, a mode d'experiment.  El recorregut, que van fer en parelles, va ser tot un èxit i les sensacions dels nous elements van ser d'allò més positives.

Des de l'Ajuntament de Torredembarra, el regidor de Sostenibilitat, Joan Torras, va explicar que  «malgrat no ser una iniciativa pionera» feia temps que hi anaven al darrere, i es va mostrar agraït a l'Institut de Recerca en Turisme de la Universitat de Girona i el GEPEC. Els Muntanyans, un espai únic que es pot visitar a la Torre, es fan més accessibles per a tothom.

Nou circuit visual als Muntanyans de Torredembarra
A mode de prova, alguns dels assistents van fer el circuit amb els ulls embenats, gaudint-lo amb un acompanyant i els nous elements del circuit adaptat. | Àngel Ullate.