Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla americà de la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, a l'acte de tancament de la campanya de les eleccions al Parlament del 14-F

Ciutadans en caiguda lliure: Sagnia d'afiliats i buscant un rellançament

A Madrid, la formació taronja ha perdut el 70% dels seus militants en només dos anys

La descomposició de Ciutadans segueix el seu camí. El cop de gràcia al partit taronja, fins ara, van ser les eleccions a l'Assemblea de Madrid, que van deixar els d'Inés Arrimadas sense representació, després d'haver obtingut 26 diputats fa dos anys i haver governat en coalició amb el Partit Popular. Ara, segons explica el digital 'El Independiente', l'objectiu de la formació és fer un rellançament, que començarà amb una convenció nacional que se celebrarà el pròxim mes de juliol.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Abans, però, els taronges volen frenar la sagnia de militants que han patit des del punt àlgid que van aconseguir la primavera de 2019, després d'haver aconseguit 57 escons en les eleccions generals de l'abril. Ara, la realitat és una altra. El citat mitjà assegura que a MadridCiutadans ha perdut el 70% dels militants en els dos darrers anys. Així, dels 7.000 afiliats de l'abril de 2019, es va passar als 5.000 del març de 2020, mentre que ara en té uns 2.300. 

El suport perdut pels d'Inés Arrimadas entre la militància també té un reflex entre els càrrecs electes. Així, la passada setmana els regidors del partit a Vila-seca van abandonar Ciutadans, mentre que també ho van fer quatre diputats taronges a les Corts Valencianes. Tots ells mantenen les seves actes, quedant com a regidors i diputats no adscrits.

Una aposta pel liberalisme

Després de les eleccions de Madrid, alguns sectors del partit reclamen una aposta pel «liberalisme», deixant de banda el «centrisme». En aquest sentit, el diari 'Público' assegura que diverses fonts expliquen que «el centre no ven, i menys en un ambient completament polaritzat». Això, asseguren, permetria Ciutadans de desmarcar-se del PP en algunes qüestions com l'eutanàsia, l'avortament o la prostitució.

Una altra de les apostes seria un canvi de nom del partit, ja que, segons assenyalen fonts de la formació al digital 'El Español', «la marca està cremada». Les mateixes fonts consideren que la idea seria afegir un cognom al nom actual. «Es mantindria la idea de la ciutadania i es podria jugar amb l'ingredient del liberalisme», diuen, tot i que matisen que «encara no estem en aquest punt. No ho descartem, però no està damunt la taula».