Albert Rivera ha presentat la seva dimissió com a president de Ciutadans i ha anunciat un Congrés Extraordinari per a triar el seu successor, o successora, al capdavant dels taronges. Es dóna per fet que agafarà el relleu Inés Arrimadas, després d'haver abandonat la vida política catalana i marxat cap a Madrid. Tanmateix, Arrimadas no és l'única aspirant en aquest 'Joc de Trons' que ha començat al partit antinacionalista.
[predef]catalunya-diari-81[/predef]
Cal recordar que en el procés de negociació posterior a les eleccions generals del passat 28 d'abril alguns dels noms més identificats amb la via socialdemòcrata del partit, com Toni Roldán o els eurodiputats Luis Garicano i Javier Nart. Roldán, fins i tot, va arribar a presentar la seva dimissió com a membre de l'executiva permanent del partit, el màxim òrgan de govern de la formació.
Ara, Roldán, de qui es preveu un possible endavant per liderar Ciutadans, ha fet una piulada en les darreres hores que es pot entendre com un programa de govern per Ciutadans.
El centro liberal sobrevivirá, pero debe tener claro su rumbo: como antítesis en valores a la extrema derecha, como dique útil frente al nacionalismo, como garante de la estabilidad y la moderación y como impulsor de reformas y regeneración. El camino que nunca debió abandonar.
— Toni Roldán Monés (@toniroldanm) November 11, 2019
El paper del nucli fundacional de Ciutadans
Ciutadans va néixer com un moviment impulsat per diferents intel·lectuals catalans com a resposta a la cessió, segons ells, dels socialistes catalans amb el nacionalisme. Després d'aquells noms vinculats a la 'gauche divine', l'esquerra divina, com Arcadi Espada, Albert Boadella, Francesc de Carreras i altres, el partit prengué forma mitjançant el lideratge d'Albert Rivera. L'any 2006 van donar la sorpresa i obtingueren tres diputats al Parlament.
En les següents eleccions, Rivera es va envoltar de noms molt vinculats a la història dels taronges a Catalunya, com el de Jordi Cañas. L'antic parlamentari també s'ha posicionat públicament sobre el moment que viu el partit i ha piulat que «en aquest moment difícil tornarem a aixecar el partit».
Muchos que no conocen la historia de nuestro partido, deberían saber que hace 10 años levantamos @CiudadanosCs en un momento muy difícil. Y ahora, en otro momento complicado, lo volveremos a hacer. Y será de la misma manera que lo logramos en 2009: Trabajando y juntos. pic.twitter.com/RRLm0Nwp9d
— Jordi Cañas (@jordi_canyas) November 10, 2019
Així mateix, un altre nom català que s'ha de tenir present, o seguir, en aquesta competició per ser el successor de Rivera, és el del conegut, i polèmic, Juan Carlos Girauta. Les xarxes socials han recollit múltiples peticions de simpatitzants de Ciutadans perquè Girauta tingui un paper en el procés de refundació pel qual ha de passar el partit després del desastrós resultat electoral d'aquest diumenge, 10 de novembre.
Únicamente podemos sacar un mensaje positivo de que @GirautaOficial no esté en el Congreso y es que Girauta tiene más tiempo para reconstruir un partido excelente como ya hizo en los orígenes de #movimientociudadano
España necesita mas Girautas y menos populistas. pic.twitter.com/3xmuTOt6no— Ciudadano Xe (@CiudadanoChe) November 10, 2019
Sembla, doncs, que si Arrimadas, la gran favorita, vol regnar sobre els set regnes de Ciutadans haurà, primer, d'unir les diferents ànimes del partit (conservadora, antinacionalista, socialdemòcrata i lliberal) i després tenir present l'opinió d'aquells que van començar amb Rivera a Barcelona ara fa tretze anys. Ah, i no perdre de vista, tampoc, a Manuel Valls qui no tanca la porta a presentar-se al Congrés dels Diputats.
Los Regidores @manuelvalls y @PareraEva analizan los resultados electorales de las elecciones generales con el equipo asesor del Grupo Municipal. @BCNpelCanvipic.twitter.com/qQbzgGdztg
— Barcelona pel Canvi (@BCNpelCanvi) November 11, 2019