IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El Clínic de Barcelona realitza per primera vegada dos trasplantaments cardíacs alhora

De les dues intervencions només n'hi havia una programada, l'altre va ser una sorpresa d'última hora en arribar un donant idoni per un pacient d'urgència

Quiròfan
L'hospital es va enfrontar a aquest nou repte de manera inesperada | Cedida

Per primera vegada a la història de l'hospital Clínic de Barcelonas'han realitzat dos trasplantaments cardíacs de forma simultània. Segons ha informat el mateix centre hospitalari a través de la seva pàgina web, aquesta doble intervenció no estava prevista i es va prendre la decisió en qüestió de minuts. El resultat de totes dues intervencions va ser molt satisfactori.

Els fets van tenir lloc el passat dimecres, 27 de març, el centre ja comptava amb tot un equip complet d'explant i implant organitzar per intervenir un receptor en llista d'espera quan, de sobte, l'hospital va rebre un donant que era idoni per un pacient que es trobava en estat d'urgència. En aquells moments era impossible endarrer qualsevol dels dos explants.

El Clínic va prendre la decisió de mobilitzar un altre equip complet d'explant i implant, sense que els membres d'aquest estiguessin de guàrdia, per poder fer el segon trasplantament. D'aquesta manera, l'hospital realitzava per primera vegada dues intervencions tan complicades al mateix temps.

Els membres del segon equip mèdic no estaven de guàrdia  | cedida

 

El cap de servei va mobilitzar en 10 minuts un segon equip

«Teníem dubtes, però no volíem ni podíem perdre els cors quan teníem dos pacients en situació òptima per a la intervenció» així resumeix la seva decisió el cap del Servei de Cirurgia Cardiovascular (ICCV), Manel Castellà, qui va haver de decidir en deu minuts que si realitzarien la segona intervenció. A més, també va haver d'organitzar amb tan poc temps el segon equip mèdic que realitzaria el trasplantament.

Des de la web del centre informen que els membres del segon equip van acceptar venir «voluntàriament de matinada al quiròfan», després d'haver acabat el seu torn, per operar durant més de cinc hores «en una situació límit». És per això que la cirurgiana cardiovascular del Clínic, Elena Sandoval, indica que, des del seu parer, es tracta de tot un «exemple d’èxit per als pacients però també per a tots els professionals».

Des del Clínic han volgut recordar que ara fa setze anys, el 2003, es va realitzar un doble trasplantament de cor però en aquell cas les dues intervencions es van dur a terme en menys de 24 hores i no de manera simultània com va passar aquest passat dimecres.


Comentaris

envia el comentari