Imatge arxiu atemptat Rambles Barcelona

El CNI no coneixia els moviments dels terroristes abans del 17-A, segons 'La Vanguardia'

El rotatiu assegura que van ser els Mossos els qui van reconstruir els atemptats, després dels fets

Ni els serveis d'intel·ligència ni cossos policials tenien coneixement dels moviments ni de les activitats dels terroristes del 17-A abans dels atemptats, segons ha publicat aquest diumenge 'La Vanguardia', que cita fonts de diferents cossos de seguretat que han participat en la investigació. La informació contradiu la publicada fa uns dies a 'Público', segons la qual el CNI coneixia els moviments de la cèl·lula terrorista fins pocs dies abans dels atemptats.

Segons 'La Vanguardia', van ser els Mossos d'Esquadra els qui van reconstruir els moviments de la cèl·lula després dels atemptats, no abans, i basant-se en les seves pròpies investigacions i en les de la Policia Nacional i el CNI. El rotatiu publica extractes d'un 'informe cronològic' dels Mossos de l'11 d'octubre del 2018, incorporat a la causa judicial.

Segons aquest informe,  la policia catalana va fer un «estudi retroactiu de les trucades» que hi havia als telèfons mòbils confiscats després dels atemptats, un dels quals contenia una enorme quantitat d'enregistraments de converses entre els terroristes fets per ells mateixos. 'La Vanguardia' remarca que aquests telèfons mai van estar punxats abans dels atemptats.

  

  

L'informe recollit per la 'La Vanguardia'  recull també moviments dels terroristes, com ara a Ripoll, a la casa d'Alcanar o el viatge a París que van fer dos d'ells i que va comptar amb informació aportada pel CNI i que, segons fonts citades pel rotatiu, es van aportar després de l'atemptat i amb l'ajuda dels serveis francesos.

 

Demanen explicacions a Torra per haver «alimentat la teoria de la conspiració»

El dirigent d'Units per Avançar i diputat al Parlament, Ramon Espadaler, ha demanat explicacions al president de la Generalitat, Quim Torra, a qui ha acusat d'haver alimentat «la teoria de la conspiració» sobre els atemptats del 17 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. En un comunicat d'aquest diumenge, Espadaler ha reclamat a Torra  que demani perdó als familiars de les víctimes «per haver sembrat irresponsablement el dubte  i per haver afegit més dolor a un episodi prou dramàtic».

Es refereix a la validesa que el Govern va donar a les informacions del digital 'Público', que sostenen que l'imam de Ripoll, considerat el cervell dels atemptats, Abdelbaky es Satty, va ser confident del Centre Nacional d'Intle·liegència (CNI) dins al mateix dia de l'atac.

Després que 'La Vanguardia' hagi publicat aquest mateix diumenge que els serveis d'intel·ligència i policials no coneixien els moviments dels terroristes abans del 17-A, Espadaler ha considerat «infundades» les insinuacions de Torra. Qui va ser conseller d'Interior també li ha demanat que reflexioni «sobre com actuaria un responsable polític en una democràcia».

També et pot interessar...