Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Caixer

Si cobres l'ingrés Mínim Vital i trobes feina, tens premi

L'únic cas en què pots percebre l'ajuda íntegra és si estàs cobrant un salari

El Govern va aprovar el 27 de desembre del 2022 una pujada de les pensions i les ajudes per fer front a la crisi. Entre les mesures, va prorrogar la pujada del 15% de les pensions no contributives i ajudes com ara l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Aquest ajut ofereix a més una bonificació en un cas concret.

Amb l'augment del 15% de l'IMV, un adult sense fills cobra ara 565 euros al mes, 859 amb un menor a càrrec i 1.028 amb dos menors. Un adult amb tres menors o més cobra ara 1.198 euros de l'ingrés mínim. Per a dos adults l'ajuda és de 734 euros, 904, 1.074 i 1.243 depenent dels menors.

Imatge d'una mà amb bitllets
Novetat pels beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital. | Arxiu

L'IMV màxim és de 1.243 euros al mes, per a tres adults amb dos menors o més i quatre adults amb un menor. La novetat per a aquest 2023 és la bonificació a l'ingrés mínim per als beneficiaris que trobin feina. La Seguretat Social va explicar aquesta novetat i els requisits exigits.

Quan podeu cobrar l'IMV i un salari?

Segons recull el nou decret, quan una persona troba feina pot augmentar els seus ingressos sense perdre totalment l'Ingrés Mínim Vital. O, en tot cas, la part corresponent per arribar al límit de rendes que consta als requisits. Hi ha un supòsit en aquest cas.

Quan el salari sigui inferior al 60% de l'ingrés mínim, podran cobrar alhora el seu salari i tot l'IMV. Quan superi el 60% de l'ajuda, el beneficiari cobrarà l'ingrés mínim amb una reducció. Aquestes són les reduccions de l'IMV per a aquest darrer cas:

  • Reducció del 30% de l'IMV per a persones soles o parelles
  • Reducció del 35% per a famílies amb menors
  • Reducció del 40% per a famílies monoparentals o amb dret al complement per discapacitat

Si la llei et permet cobrar l'IMV i un salari alhora, tingues en compte que també hi ha reduccions. En aquest cas, un 20% per a les famílies compostes per gent gran sense fills a càrrec. I un 25% per a les famílies amb menors d'edat (sense dret al complement per discapacitat).

Objectiu: fomentar la feina

L'Ingrés Mínim Vital (IMV) va néixer amb la intenció de ser una renda garantida per a totes les llars. Però a l'esperit de la mesura també hi havia el concepte d'incentivació de l'ocupació. La idea era garantir la subsistència de totes les famílies, però fomentant també la feina.

Amb el temps s'ha millorat el sistema de compatibilitat del cobrament de l'IMV amb un salari. Permetre la compatibilitat d'aquests dos ingressos garanteix que els beneficiaris de l'ajut no caiguin a l'exclusió social. Cal recordar que és un ajut atorgat a les unitats de convivència.

Gràcies a aquesta novetat, determinades quantitats de l'ingrés mínim queden exemptes de predicció encara que el beneficiari percebi un sou. A partir de llavors més que una renda garantida passa a ser un complement salarial. Això evita que els pobres quedin exclosos del mercat de treball.

Col·lapse de l'administració

La crisi econòmica i la pujada dels preus estan colpejant durament les classes més desafavorides. Aquest és el motiu pel qual el Govern ha aprovat noves ajudes i l'ampliació de les que ja estaven en marxa. L'IMV continua sent l'únic suport per a milers de famílies.

Això fa que s'acumulin les sol·licituds a la Seguretat Social. L'organisme ha alertat d'un col·lapse per la falta de treballadors i l'augment de les tramitacions d'aquesta renda garantida. Aquesta saturació afectarà altres prestacions, com ara les altes de les noves jubilacions.

Segons ha anunciat l'entitat, els nous jubilats podrien trigar fins a tres mesos a començar a rebre la pensió. De mitjana triguen un mes i mig per rebre cita, i dos per tramitar la prestació. Això es fa extensiu a altres prestacions com la baixa per maternitat.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp