IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El COI vol prohibir a Espanya organitzar competicions esportives internacionals

Es tracta d’una mesura fins que no es garanteixi que els esportistes kosovars podrien participar amb el seu himne i la seva bandera

Els Jocs d'Hivern a Catalunya estarien en perill si el COI prohibeix a Espanya organitzar esdeveniments esportius internacionals
Els Jocs d'Hivern a Catalunya estarien en perill si el COI prohibeix a Espanya organitzar esdeveniments esportius internacionals | Cedida

Els Jocs d'Hivern a Catalunya corren perill. La candidatura que la Generalitat vol impulsar de cara al 2030 —tampoc es descarta per al 2026— ha tingut un greu contratemps provocat per factors externs. I és que el COI vol prohibir a l'Estat espanyol l'organització d'esdeveniments esportius internacionals per decisions que tenen un origen polític.

Espanya no reconeix a Kosovo com un país —va declarar la seva independència l'any 2008— i, per tant, els esportistes kosovars no podrien competir en les mateixes condicions que la resta de participants. Un fet que ja s'ha viscut en les últimes setmanes i que ha fet prendre mesures al COI.

El COI vol prohibir l'organització d'esdeveniments a Espanya

Així doncs, el Comitè Olímpic Internacional ha informat que aquest dijous s'enviarà una carta a totes les federacions internacionals demanant que no concedeixen a Espanya l'organització de cap esdeveniment esportiu fins que no es garanteixi que els esportistes kosovars podran competir amb la seva bandera i el seu himne.

La polèmica sorgeix arran dels campionats mundials de karate que es van disputar aquest cap de setmana a Madrid i on els karatekes de Kosovo van haver de participar sense la seva bandera ni el seu himne. De fet, ni en els xandalls podia aparèixer el nom del país, motiu pel qual només estaven marcats amb les inicials KKF —Kosovo Karate Federation—.

Una situació similar va passar durant els Jocs del Mediterrani que es van celebrar a Tarragona el passat mes de juny. Aleshores, els esportistes kosovars van poder competir i desfilar sota la bandera del comitè olímpic de Kosovo, una situació similar a la que es va viure als Jocs Olímpics de Rio 2016 —Brasil tampoc ha reconegut a Kosovo—.

Esportistes kosovars desfilant amb la seva bandera als Jocs d'Hivern a Pyeongchang aquest 2018
Esportistes kosovars desfilant amb la seva bandera als Jocs d'Hivern a Pyeongchang aquest 2018 | CatalunyaDiari.cat

 

Els Jocs d'Hivern a Catalunya, en perill

Aquesta prohibició deixarà molt tocada la candidatura que la Generalitat de Catalunya està impulsant per organitzar els Jocs d'Hivern del 2026 o el 2030. El projecte, iniciat per l'Ajuntament de Barcelona, va ser paralitzat amb l'arribada d'Ada Colau a l'alcaldia, però en els últims mesos ha estat recuperat pel govern català.

El canvi de les normes del COI possibiliten que ja no sigui una ciutat qui ho organitza, motiu pel qual les seus s'estendrien cap al Pirineu, amb localitzacions a la Vall d'Aran o l'Alt Urgell. A més, Barcelona veuria amb bons ulls la candidatura, ja que amb aquesta nova formula les despeses en infraestructures serien mínimes, ja que estan totes construïdes o, en el cas de la pista de gel del Palau Blaugrana, les obres estarien pagades pel Barça.


Comentaris

envia el comentari