Si la nit no ha estat gaire moguda ni complicada, la demarcació de Tarragona s'ha llevat aquest dijous amb un total de cinc persones contagiades pel COVID-19, una infecció vírica inèdita que ja hem batejat com el 'coronavirus' i que ha entrat a les converses i a les sobretaules amb la mateixa força i facilitat que un cosí germà. Hem vist supermercats buits i semisaquejats, d'aspecte prebèl·lic, en les darreres hores. Els professionals, però, no s'han encomanat d'aquesta febre social associada a la literal. Reaccionen molt més atents que no pas alarmats.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
El doctor Frederic Mallol és actualment secretari al Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) i manté la veu igual de serena que en converses anteriors. Un to seriós, greu, i que alhora convida explícitament a la calma. Valora amb moltes pinces les xifres oficials de casos positius detectats de coronavirus. «I cal destacar que són els detectats, perquè és impossible saber quanta gent haurà passat ja el virus sense ni tan sols haver-ho sabut!», raona.
El Col·legi de Metges recorda que vuit de cada deu casos de coronavirus detectats són lleus
El doctor Mallol recorda que la simptomatologia del coronavirus no és diferent de la que presenta una grip convencional. «Febre, mal de gola, la tos seca...», enumera. «La diferència és que estem parlant d'un virus que ha mutat, que és nou i que no coneixíem, de manera que no tenim anticossos que el puguin combatre», explica, amb cura. «I que aquest dimecres ha fet el salt a pandèmia perquè ja s'ha estès a més de 100 països del món», contextualitza.
Explica, però, que el 80% dels casos detectats de coronavirus són lleus i de recorregut curt. «I trobem vora un 20% de casos que acaben derivant en pneumònia, en alguns casos fins i tot en insuficiències respiratòries, que són els pronòstics greus», desenvolupa. I que s'estenen en població considerada de risc, amb edats avançades o que ja pateixen patologies prèvies.
«Un virus nou, desconegut i sense anticossos»: la mortalitat del coronavirus frega l'1% a Europa
El doctor Mallol demana «seny, prudència i molt de sentit comú» per fer front a l'esclat i l'auge d'una crisi sanitària que s'albirava des de principis d'any i que ha esdevingut ja una contrastada emergència. «És clar que no sabem demà com estarem, igual que també és cert que en els darrers cinc dies s'han confirmat vora els 130 casos positius nous a Catalunya», presenta. Dades i context. «La nostra millor arma, ara, és la responsabilitat de cadascú de nosaltres per mantenir la situació dins els límits de la racionalitat», convida.
Des del vessant mèdic, recorda que ara mateix no hi ha més alternativa al tractament que el fre de la propagació del virus. No hi ha més a fer, ni a dir. «És per això que és fonamental seguir tots els protocols, consells i recomanacions des del seny, i sense una por ni un pànic que no estan justificats», entén. El doctor recorda que la taxa de mortalitat d'aquests coronavirus detectats arreu del món és d'un 1%. Que és notablement superior a la de la grip (u per mil), però que no deixa de ser un percentatge petit. «Sempre considerable, però petit», dibuixa.
El doctor Vizcarro tem una possible «saturació dels centres sanitaris» en els pròxims dies
El principal temor que confessen des del COMT és una hipotètica «saturació dels centres sanitaris» que posi en risc no només una atenció i unes condicions assistencials adequades, sinó també risc de contagi dels professionals del món sanitari que hauran de contenir l'emergència. «Sobreprotegir els nostres professionals és la principal mesura per evitar el col·lapse i garantir un servei a l'altura», reclama. El doctor Mallol no ha rebut encara indicis de saturació, si bé no els descarta a curt termini.
«Una realitat clara és que la tendència mèdica hauria d'anar a la baixa perquè la temporada de la grip està a les acaballes, i en canvi estem veient com repunta l'activitat amb símptomes associables a aquesta grip que s'estava diluint», exposa, amb honestedat. El diagnòstic no s'altera: «seny, responsabilitat i prudència».
«Seny, responsabilitat i paciència», el diagnòstic del Col·legi de Metges
El doctor Mallol tampoc refusa valorar la presa de mesures que s'ha anat accentuant i encavalcant, com un efecte dominó aquest dimecres i que previsiblement seguirà caient en cascada aquest dijous. «Certament, no hi ha res a criticar perquè és la realitat diària la que força a prendre aquestes mesures, ja que quinze dies enrere simplement estàvem expectants perquè no podíem predir el futur», considera. «Són mesures per evitar la propagació del virus a més persones sanes, de manera que són pertinents», apunta.
En les hores més intenses de la crisi del coronavirus, una pandèmia sanitària en auge, el doctor Mallol insisteix en la recepta del Col·legi de Metges de Tarragona: «molt de seny i molta prudència».