Fa anys que científics de diversos centres de recerca adverteixen sobre els canvis que està patint el clima global. Afectat per fenòmens cada cop més extrems i per la transformació de sistemes naturals clau.
Entre aquestes preocupacions, un tema destaca pel seu impacte potencial a llarg termini: la possible interrupció de la Circulació Meridional de l'Atlàntic, AMOC. És un sistema de corrents oceànics que juga un paper essencial en la regulació del clima de l'hemisferi nord.
Un recent estudi de la Universitat de Copenhaguen, publicat a Nature Communications , alerta que aquest sistema de corrents podria col·lapsar. Seria en algun moment entre el 2025 i el 2095 amb un 95 per cent de certesa. Un interval temporal que, tot i que és ampli, posa de manifest la urgència d'abordar els riscos associats.
De fet, diversos investigadors avisen que aquest fet es podria produir abans del que pensem. El col·lapse, diuen, es podria donar el 2057. Això sí, des de l'Agència Estatal de Meteorologia, AEMET, avisen que passaria "de la nit al dia sinó que es desenvoluparia en un període d'un a tres segles".
Què és l'AMOC i per què és tan important?
L'AMOC, Atlantic Meridional Overturning Circulation, és un sistema de corrents marins que transporta calor, oxigen i nutrients a través de l'Atlàntic. Un dels seus components més coneguts és el Corrent del Golf, responsable de portar aigua càlida des dels tròpics cap a l'Atlàntic Nord
Aquest moviment d'aigua, impulsat per diferències de temperatura i salinitat, regula el clima a regions com Europa. A l'Atlàntic Nord, l'aigua calenta que flueix cap al nord es refreda i s'enfonsa en augmentar-ne la densitat. Això inicia un flux profund que torna aigua freda cap al sud.
Tot aquest procés no només estabilitza el clima europeu, sinó que també té repercussions als patrons climàtics globals. Afecta així moltes zones del món.
Els científics destaquen que l'AMOC s'està afeblint a poc a poc. Impulsat per l'augment de temperatures globals i el desglaç de Groenlàndia, que aporta grans volums d'aigua dolça a l'oceà Atlàntic, tot interrompent el flux normal de corrents.
Què passaria si l'AMOC col·lapsa: com afectaria Espanya
Segons simulacions de l'AEMET, el suposat col·lapse de l'AMOC portaria conseqüències climàtiques greus i desiguals a l'hemisferi nord i sud. A Europa, l'impacte més immediat seria a l'Europa occidental, on les temperatures podrien caure entre cinc i deu graus, especialment a Groenlàndia, Islàndia i les illes britàniques.
A la península ibèrica, el descens seria més lleu, entre dos i quatre graus, afectant principalment el nord i oest. Aquest refredament estaria acompanyat per un augment de temporals i una reducció notable de les precipitacions.
Al corrent de Canàries i Àfrica Occidental, a la costa occidental africana i les Illes Canàries, s'intensificaria el refredament. Seria per l'activitat més gran del Corrent de Canàries i l'augment de les altes pressions a Europa.
Altres zones del món afectades
A Àfrica i Amèrica del Sud, la calor que ja no seria transportada cap al nord quedaria retinguda a l'hemisferi sud, causant un increment generalitzat de les temperatures en aquestes regions. Les precipitacions es desplaçarien, reduint-se al Carib i l'Amazones, però augmentant a Indonèsia, nord-est del Brasil i parts del sud-est africà.
A Àsia i l'oceà Índic, el monsó, un sistema crucial per al subministrament d'aigua a l'Índia, la Xina i el sud-est asiàtic, s'afebliria dràsticament. Això podria derivar en crisis agrícoles i problemes d'abastament d'aigua a regions altament dependents d'aquest fenomen.
El col·lapse de l'AMOC no generaria un refredament global comparable al d'una glaciació segons l'AEMET, però sí que aprofundiria les diferències entre hemisferis. Mentre que el nord es tornaria més fred, sec i propens a tempestes, el sud experimentaria un escalfament extrem. L'equador tèrmic es desplaçaria cap al sud, redistribuint la calor i alterant les precipitacions de manera desigual.