Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà

Un altre col·lectiu reclama tenir prioritat per vacunar-se: «També som essencials»

Els sindicats recorden que estan en «constant contacte» amb la ciutadania i, per tant, es poden transformar en «un important focus de propagació»
Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà
La vacuna d'AstraZeneca ha començat a administrar-se a Catalunya aquesta setmana | Salut

Aquesta setmana hem conegut alguns dels col·lectius que formaran part de la segona fase de la campanya de vacunació contra la Covid-19. Farmacèutics, auxiliars de farmàcia, fisioterapeutes i funcionaris de presons, així com policies, bombers i treballadors de Protecció Civil i emergències, rebran el vaccí pròximament. A més, també hi ha la voluntat d'immunitzar els professors abans que acabi el curs escolar.

Davant l'imminent inici de la segona fase de la campanya, hi ha altres col·lectius que han fet un pas endavant per reclamar que també se'ls prioritzi a l'hora d'administrar vacunes. Es tracta del personal de Correus, que mitjançant els sindicats CCOO i UGT, han demanat al Departament de Salut formar part d'aquesta segona fase.

Els sindicats defensen que el personal de Correus ha de ser considerat essencial, tal com ho són policies, bombers, serveis d'emergència i professorat i que, per tant, se'l prioritzi en els plans de vacunació establerts. En un comunicat conjunt, els dos sindicats assenyalen que són conscients que el personal no depèn directament de la Generalitat, però subratlla que aquest col·lectiu sí consta com a essencial en el reial decret llei 13/2020 de 29 de març.

Pels sindicats, «Els treballadors i treballadores de Correus no només presten un servei essencial a la societat catalana, sinó que també són un col·lectiu de risc davant de la Covid-19 per la naturalesa de la seva activitat laboral». A més, CCOO i UGT subratllen que el personal de correus és el segon col·lectiu més afectat i que està en «constant contacte» amb la ciutadania, motiu pel qual es poden transformar en «un important focus de propagació».

La vacuna de Johnson&Johnson, amb accent català

Actualment, el departament de Salut compta amb les tres vacunes que, fins al moment, han estat autoritzades per la Unió Europea: la de Pfizer, la de Moderna i la d'AstraZeneca, que han arribat aquesta setmana. Tot i això, la carrera científica per trobar noves armes per lluitar contra la Covid-19 continua en marxa.

Una de les empreses que està investigant una nova vacuna és Janssen Pharmaceutcal Companies de Johnson&Johnson, que en els últims dies ha arribat a un acord amb els laboratoris Reig-Jofre per a la transferència tecnològica de la producció a Barcelona de la seva candidata a vacuna covid-19. Concretament, a l'empresa catalana es faran les barreges de l'antigen amb excipients per a garantir la seva estabilització, i es farà també el procés final de 'fill and finish'.

Aquest acord ha estat celebrat per part de les administracions, tal com va expressar fa uns dies la consellera de Salut, Alba Vergés.