Alba Vergés Discover

Els metges de Catalunya insten Salut a administrar la vacuna d'AstraZeneca a majors de 55

Jaume Padrós ha instat la consellera a desobeir i administrar el fàrmac «a tots els grups d'edat» si el Ministeri de Sanitat no canvia el criteri


El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha instat la consellera de Salut, Alba Vergés, a desobeir i administrar la vacuna d'AstraZeneca «a tots els grups d'edat» si el Ministeri de Sanitat no canvia el criteri «en breu». Sanitat va establir que aquest vaccí s'administrés només fins als 55 anys, mentre que el Govern demana que sigui fins als 65. Padrós demana que es prengui aquesta decisió «atenent a criteris ètics, clínics, de risc i d'evidència» i assegura que els metges hi donaran suport. Padrós havia demanat aquest dijous a la ministra de Sanitat, Cristina Darias, que eliminés aquesta limitació «inadmissible».

Padrós posa sobre la taula que altres països europeus ja estan posant la vacuna en majors de 55 anys i lamenta que s'està vacunant personal no essencial de poc risc «quan la majoria de majors de 80 anys viuen a casa i pacients de risc encara no han estat vacunats». «La població més vulnerable ha de ser la primera i principal prioritat», manifesta. Així, rebat l'argument que ha donat el Ministeri sobre la suposada manca d'evidència en plantejar que tampoc hagués existit per a la gent de més de 90 anys, a qui s'ha administrat la de Pfizer.Padrós afegeix que l'Agència Europea del Medicament no va explicitar cap limitació d'edat per aquest col·lectiu i per això creu que aquesta autolimitació «no té ara justificació i és inadmissible perquè, a la pràctica, s'estan vulnerant els criteris de la pròpia UE sobre la priorització dels grups de major risc».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Una sola dosi de les vacunes Pfizer AstraZeneca redueix un 80% el risc d'hospitalització

Una sola dosi de les vacunes de Pfizer o AstraZeneca redueix en un 80% el risc d'hospitalització per Covid-19, segons un estudi del servei de salut pública d'Anglaterra presentat aquest passat dilluns. Els vacunats eviten tenir símptomes de Covid-19 quatre setmanes després de la primera dosi en entre el 57% i el 61% dels casos, si han rebut la vacuna de Pfizer i en entre el 60% i el 73% amb el vaccí d'Oxford-AstraZeneca. La investigació també apunta que la vacuna de Pfizer permet reduir en un 83% les morts per Covid-19 entre la població de més de 80 anys. A més, l'estudi apunta que els contagis amb símptomes en els majors de 70 es redueixen a partir de les tres setmanes de rebre la primera dosi de qualsevol de les dues vacunes.

El Regne Unit és un dels països que més ha accelerat el programa de vacunació contra la Covid-19 i ja té més d'un terç de la població vacunada amb la primera dosi, uns 20 milions de persones. Les dades de l'estudi presentat aquest dilluns, i que es publicarà formalment en els propers dies, indiquen que les vacunes «funcionen i són altament efectives en protegir la gent contra una malaltia greu, per evitar l'hospitalització i per evitar morts».


En un comunicat, el servei de salut pública anglès assegura que l'estudi té dades esperançadores, però insta la població a mantenir les precaucions perquè encara no es té informació sobre com les vacunes poden arribar a reduir el risc de contagiar de Covid-19 una altra persona. El govern britànic ha assegurat en una roda de premsa per presentar les dades que l'informe avala la seva decisió d'allargar fins a les 12 setmanes el període entre la primera i la segona dosi de la vacuna.