Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Comença la collita de la sal al Delta de l'Ebre

S'espera assolir un total de 95.000 tones

Producció de sal de l'empresa Infosa
Producció de sal de l'empresa Infosa | infosa

 

La collita de la sal va començar la matinada del passat dilluns, 27 d'agost, a la punta de la Banya, al Delta de l'Ebre. Joan Sucarrats, gerent de l'empresa Infosa, única productora de sal marina de Catalunya,  preveu assolir les 95.000 tones i, a més, 25 tones de flor de sal, un producte molt valorat en gastronomia la collita de la qual va començar a la primavera.

Les pluges primaverals redueixen la producció de sal al Delta

Aquest any, després de les precipitacions que hi ha hagut durant la primavera, segons Sucarrats, es preveu que es redueixin en 10.000 tones la producció respecte a l'any passat, la qual va ser de 105.000 tones. D'altra banda, pel que fa a l'obtenció de flor de sal, es preveu un tonatge similar a l'obtingut.

El gerent explica que el 80% de la sal obtinguda es destina a usos industrials, com la descalcificació i el tractament d'aigües i piscines, el mercat de pells, la indústria alimentària o per aplicar a carreteres gelades, mentre que només el 20% està destinada al consum humà. De la producció total, Infosa exporta un 70% de la producció, principalment a França i els Estats Units, però també a Alemanya, el Regne Unit i al Nord d'Àfrica. L'empresa preveu facturar 13 milions d'euros de l'explotació d'aquest any.

A més, Joan Sucarrats es mostrava satisfet per la substitució, l'any 2016, de la línia elèctrica aèria de la barra del Trabucador per una de soterrada que, segons afirma, permet donar una major fiabilitat i continuïtat a la producció.

La ruta de la flor de sal a la Badia dels Alfacs

L'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita ofereix a veïns i visitants del municipi,  una visita guiada per la Badia dels Alfacs, amb embarcacions de motor que passen vora els centenars de vivers de musclos i que permeten conèixer la Torre de Sant Joan, un vestigi històric del Delta. A més a més, els visitants podran apropar-se a les Salines de la Trinitat, a les quals només s'hi pot accedir per mar; les úniques salines marines que existeixen a Catalunya i, sens dubte, un dels llocs més espectaculars de la península Ibèrica.

La ruta és també una gran oportunitat per meravellar-se al bell mig de la Reserva Natural de la Punta de la Banya, que entre altres coses, és una important àrea de nidificació de flamencs i la visita, inclou també l'accés al Centre d'educació ambiental 'Món Natura Delta de l'Ebre'.

Salines de la Punta de la Banya
Salines de la Punta de la Banya | cedida