ÚLTIMA HORA

🚨 Carme Forcadell i Dolors Bassa, obligades a tornar avui mateix a la presó

URGENT

📌 La pandèmia segueix reculant a Espanya abans d'un cap de setmana clau

El motiu pel qual l'esbandida bucal podria reduir el risc de contagi de Covid-19

Ho diu l'estudi d'uns experts de la Universitat Complutense de Madrid

Imatge d'arxiu d'un col·lutori bucal
La investigació ha estat elaborada per periodoncistes i docents | Istock

Un estudi ha descobert que la utilització dels col·lutoris bucals podria prevenir el possible contagi de Covid-19. Un grup d'investigadors d'ETEP (Etiologia i Tractament de les Malalties periodontals i Periimplantarias), Mariano Sanz, David Herrera, Jorge Serrano i Sílvia Rondan, han estat els que han portat a terme l'anàlisi. Tots ells són periodoncistes i professors de la Facultat d'Odontologia de la Universitat Complutense de Madrid i han estat investigant, fins al 30 d'abril de 2020, sobre la SARS-Cov-1, Covid-19, cavitat oral i els agents antimicrobians.

Com a conclusió, han trobat una evidència científica sobre l'efecte que podrien arribar a tenir les rentades, entre altres, de cetilpiridini (CPC), clorhexidina, solucions de povidona iodada i peròxid d'hidrogen. L'article, titulat 'Is the oral cavity rellevant in SARS-CoV2 pandemic?' ha estat publicat a la revista científica Clinical Oral Investigators. La investigació arriba a la conclusió que «l'ús d'antisèptics bucals amb povidona-iode o clorur de epilpidrino podrien ajudar a reduir la severitat de la COVID-19 i el risc de transmissió mitjançant un descens de la càrrega viral a la boca en els individus afectats».

La boca: una porta d'entrada i sortida de virus

L'estudi, que és finançat amb la Beca Extraordinària de Dentaid, informa que a la boca, al nas i els ulls, és on el coronavirus pot tenir «una alta densitat dels seus receptors específics d'unió». Quan el virus està en la boca i parla, tus o exhala, pot facilitar la transmissió de virus. Pel que, segons indiquen, la boca pot ser «una porta d'entrada / sortida de virus i en si mateixa un focus d'alt risc per al desenvolupament de la COVID-19, i l'ús de glopeigs bucals amb antisèptics ajudaria a disminuir-ho» .

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicació compartida de NiuClean (@niuclean) el

D'altra banda, hi ha diversos estudis que indiquen que el coronavirus pot infectar en unir-se a una proteïna transmembrana, que es diu ACE2 i es troba en algunes cèl·lules del nostre cos. Des de l'estudi de la UCM s'explica que aquest receptor està situat a la majoria dels alvèols pulmonars i per això el virus afecta el sistema respiratori. A més, segons han informat els investigadors, un estudi publicat al febrer afirma que aquests receptors anomenats ACE2 tenen molta densitat a la zona de la boca, sobretot en la llengua. Així doncs, utilitzar esbandides bucals antisèptiques també ajudaria a transmetre la càrrega viral, així com la gravetat de la malaltia i la transmissió.

Què és la clorhexidina?

Molts experts afirmen que es tracta de la millor esbandida bucal que existeix. La clorhexidina té uns principis actius terapèutics que ajuden a la prevenció i el tractament d'afeccions bucals, com serien la gingivitis o periodontitis. Ara, segons l'estudi dels investigadors, és un dels principis que podria ajudar a reduir el risc de contagi de Covid-19  . Aquest principi és capaç de reduir la quantitat de bacteris nocius i placa de la boca. No obstant això, sempre hi ha algun efecte secundari pel qual, si vols fer-te amb una d'aquestes rentades, primer has de consultar-ho amb el teu metge o el teu farmacèutic.


Comentaris

envia el comentari