Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de l'esquena d'un Mosso d'Esquadra amb uniforme

El colpidor relat d’una mossa: «Em va costar que alguns mossos reconeguessin la meva autoritat»

Sònia Castellví és mossa d'esquadra i explica les dificultats de la seva professió després de 15 anys d'experiència

Imatge d'arxiu d'una agent dels Mossos d'Esquadra | Cedida

 

Les ha vist de tots colors. Sònia Castellví és d'Olot, té 44 anys i en fa 15 que és mossa d'esquadra. És la caporala de la comissaria dels Mossos de Sabadell,  al Vallès Occidental, però abans d'arribar-hi, ha passat per la Bisbal d'Empordà, Salt, Roses, Ciutat Vella i el Pallars. Durant tants anys d'experiència, la Sònia ha estat testimoni de moltes situacions: accidents, robatoris, violència masclista, entre d'altres.

Segons Castellví, que ha explicat la seva històriaals micròfons de 'Rac 1', separar la vida privada de la professional: «Quan ets mosso o mossa d'esquadra es converteix en tot un repte».  Ella va haver d'aprendre a donar la volta als moments més durs amb què s'anava trobant cada dia i intentar que no l'afectessin excessivament. «Darrere de cada uniforme hi ha una persona. Portem armilla, però no ho para tot. Les coses ens afecten», confessava.

Ser dona i mossa és un repte a afegir

Castellví també ha posat sobre la taula el tema de la discriminació de gènere.  En totes les feines de forces i cossos de seguretat,  la majoria de treballadors són homes. Això no és diferent en el cas dels Mossos d'Esquadra. Segons el testimoni de la Sònia Castellví, no va ser fàcil evitar els prejudicis de gènere quan va començar a treballar com a mossa: «Em va costar que alguns mossos reconeguessin la meva autoritat».

La part més humana dels Mossos d'Esquadra

Una de les coses que més van impactar a la Sònia quan va començar a treballar com a mossa va ser la complexitat de l'uniforme. «Saps que pots fer mal als altres i que et poden fer mal a tu», deia, i és que el risc és una part ineludible d'aquesta feina.  «Nosaltres entrem a la vida de la gent en els seus cinc pitjors minuts», explicava la mossa, mentre remarcava que el pal del paller de la seva feina és ajudar la gent i, per això, li agradaria que els ciutadans veiessin més la part humana dels Mossos d'Esquadra.

Ser mossa sempre va ser un somni per la Sònia. L'impuls que va fer que es presentés a les oposicions va ser una carta de Jordi Pujol, on anunciava que hi havia noves places. Però la Sònia tenia miopia i primer s'havia d'operar. Tot i això, va estalviar i finalment s'hi va poder presentar. «Les dues primeres vegades que m'hi vaig presentar, no em van agafar perquè em faltava un mil·límetre per mesurar 1.65 m», explicava.

«Vaig dormir dos mesos a terra per poder ser mossa d'esquadra»

Castellví ha confessat durant la seva entrevista a 'Rac 1' que va arribar a dormir dos mesos a terra per veure si així augmentava el mil·límetre que li faltava i poder ser mossa. Quan van baixar l'alçada mínima a 1.60 m, a la tercera, la van agafar.