Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona llegint un diari en una terrassa amb diverses persones caminant per davant

Les comarques millor situades per a la desescalada asimètrica que estudia el Govern

El doctor Argimon ha posat sobre la taula que les pròximes flexibilitzacions es facin per territoris i segons la seva situació epidemiològica

Una persona llegint un diari en una terrassa amb diverses persones caminant per davant
El Govern estudia que les següents flexibilitzacions de les mesures anti-Covid es facin per comarques. | Cedida

El Govern estudia continuar la desescalada de mesures anti-Covid per comarques, deixant enrere, així, la flexibilització o enduriment de les restriccions a tot Catalunya de manera simultània. Ho ha avançat aquest matí el secretari general de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, en una entrevista al programa 'Els Matins', de TV3, en què ha plantejat «donar més aire» dins dels territoris amb menys incidència de la Covid-19. En aquest sentit, ha descartat confinar àrees amb incidències molt elevades, com la Vall d'Aran, i ha dit que, en tot cas, si s'ha de plantejar alguna discriminació «hauria de ser en positiu» en les zones «en verd».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Tot i aquesta afirmació, Argimon no ha entrat en quines mesures es podrien flexibilitzar, quins criteris se seguirien ni en quin horitzó temporal treballen. Segons fonts del Govern, consultades per TV3, és «complicat» que això arribi de cara a la Setmana Santa. Caldrà esperar encara uns dies per saber si finalment aquesta proposta tirarà endavant i de quina manera ho farà.

Les comarques tarragonines, les que tenen una millor situació epidemiològica

Segons les dades que el Departament de Salut publica al web www.dadescovid.cat, les comarques catalanes amb una millor situació epidemiològica són el Priorat i el Montsià, ambdues a la província de Tarragona, amb un risc de rebrot baix, de 5 i 18 punts respectivament. Un esglaó per damunt hi ha el Baix Ebre (32), la Terra Alta (64) i el Baix Penedès (70), amb un risc de rebrot mitjà, una categoria que completen el Garraf (88), el Tarragonès (94) i la Selva (97).

En aquest sentit, la majoria d'aquestes comarques també presenten bones dades epidemiològiques pel que fa a la incidència acumulada a 14 dies i a la velocitat de transmissió del virus, l'Rt, encara que el Tarragonès presenta una dada preocupant en aquest sentit, amb una Rt de l'1,40, quan per reduir l'expansió de la Covid-19 hauria d'estar per sota de l'1.

Més d'una vintena de comarques amb un risc de rebrot molt alt

Amb un risc de rebrot alt —entre 100 i 200 punts—, hi ha el Baix Camp (108), el Pallars Sobirà (122), el Baix Empordà (128), el Solsonès (138), la Ribera d'Ebre (144), el Baix Llobregat (144), l'Alt Penedès (146), la Segarra (147), el Berguedà (161), el Barcelonès (177), el Maresme (179) i les Garrigues (181). La resta de comarques catalanes, un total de 22, tenen un risc de rebrot molt alt —per sobre de 200 punts—, amb l'Alt Urgell (899) i la Vall d'Aran (863) molt a prop dels 900 punts.

D'aquestes dues darreres comarques, la que més preocupa és l'Alt Urgell, ja que a l'elevat risc de rebrot, cal sumar una Rt d'1,87 i una incidència acumulada en els darrers 14 dies de 474 casos per cada 100.000 habitants. Cal destacar en aquest costat negatiu la comarca de la Conca de Barberà, que en una setmana ha passat d'un risc de rebrot de 41 punts a 722, amb una Rt de 3,76, la més alta de Catalunya.