El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre és on hi ha més fumadors de tot Catalunya, segons les dades de la darrera Enquesta de Salut de Catalunya (2018). Pel que fa al percentatge de població fumadora, a Barcelona hi ha un 24,8%; Lleida amb un 21,2%; i Girona un 23,09%. Totes elles estan per darrere del Camp de Tarragona, amb un 27,9%, i les Terres de l'Ebre, 24,4%, que només la supera la dada de la capital catalana.
Relacionat amb diferents malalties
El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) ha recordat que fumar està associat amb diferents malalties i, de fet, expliquen que «sabem que el consum de tabac és la primera causa evitable de pèrdua de salut, i un important factor de risc de malalties cardiovascular, respiratòries i d’un nombre important de càncers».
En estudis recents, a més, alerten que mostren que «que fumar augmenta el risc de contagi per coronavirus i empitjora l’evolució i la cura de la Covid-19» i, afegeixen, «sabem que deixar de fumar ajuda al control de malalties cardiovasculars i respiratòries que són factors de risc per la Covid-19». Més enllà del coronavirus, deixar de fumar és segurament el més important que una persona consumidora del tabac pot fer per millorar la seva salut.
Fer una llista per deixar de fumar
Des de CODITA, a més, assenyalen que les dades de l'última Enquesta de Salut de Catalunya (2018) on es mostra que a Tarragona és on hi ha més fumadors de Catalunya, no ajuda a l'optimisme i, per aquest motiu, recorden que les infermeres, especialment en l’Atenció Primària, fan una feina fonamental per ajudar a deixar de fumar.
I en aquest sentit, des del CODITA donen alguns consells per ajudar a qui vol deixar de fumar. El primer «és fer una llista amb els motius personals per deixar de fumar i saber què farem quan tinguem ganes de fumar». Aconsellen tenir alternatives pensades pels moments durs, com per exemple: fer un passeig, escoltar música o fer activitat física.
També avisen que és bo explicar a la família i a l’entorn la decisió que s’ha pres, i demanar-los que no fumin a prop. Finalment, diuen «cal evitar pensaments com que no tornarem a fumar en tota la vida, el que hem de pensar és: avui no fumaré; i per tant, anar dia a dia».