Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Noia tossint

La combinació de grip i pneumònia pot ser fatal (i letal)

Descobreix els riscos de mortalitat de cada bacteri que s’alia amb la grip

La grip és una malaltia que patim repetidament durant les estacions fredes. La principal raó per la qual hivern rere hivern ens enfrontem als virus causants de la grip és la seva capacitat d'adaptar-se i evolucionar per aconseguir evadir les nostres defenses.

Però nosaltres també tenim una mica de culpa. En èpoques fredes passem moltes més hores a llocs tancats, poc ventilats, juntament amb més gent, afavorint la propagació de patògens de transmissió aèria. I com el sistema immunitari està més alterat del normal a causa de l'estrès provocat pel fred, aquests patògens s'aprofiten de la situació per infectar-nos.

Igual que els virus, molts bacteris també fan el seu agost en aquesta època de l'any. Alguns ens envaeixen des de fora. Uns altres, que normalment viuen dins de nosaltres en simbiosi, ocupen uns teixits on no haurien de créixer, com els pulmons.

Es tracta de bacteris que acostumen a viure a la nostra boca, gola i tracte respiratori superior. En condicions normals el nostre sistema immunitari evita que s'extralimitin. Però en determinades circumstàncies, especialment quan s'altera el seu hàbitat, poden causar pneumònies. Destaquen l’Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae o Pseudomonas sp., entre altres.

Grip i bacteri: l'aliança contra el sistema immunitari

La grip fa segles que està en guerra amb els humans i, malgrat que guanyem la majoria de les batalles, afebleix parcialment el nostre sistema immunitari, causant danys en el tracte respiratori, inflamació i destrucció del teixit infectat.

Alguns estudis han demostrat que la proteïna neuraminidasa dels virus de la grip, l'encarregada de trencar uns sucres anomenats àcids siàlics a la superfície de l'epiteli respiratori, allibera aquests sucres al medi. Encara que l'objectiu de trencar els sucres sigui alliberar les partícules virals de la cèl·lula, els bacteris que habiten normalment al nostre sistema respiratori els aprofiten. Això, sumat al fet que el sistema immunitari camina distret enfrontant-se a la grip, els permet als bacteris adherir-se a aquests teixits danyats, créixer i multiplicar-se. I clar, el seu creixement en excés pot causar pneumònies.

Estreptococs i estafilococs, els més perillosos

La possibilitat de desenvolupar infeccions bacterianes oportunistes associades a les infeccions per virus d'afecció respiratòria, i especialment pels virus de la grip, és ben coneguda. Sobretot en el cas de nadons, nens i persones d'edat avançada poden agreujar la malaltia i incrementar la mortalitat.

Però quant de risc suposen exactament? Quins bacteris són els més importants en ordre de prioritat? Podríem evitar que ens provoquessin complicacions? Existeixen altres factors de risc que incrementin la gravetat d'un pacient amb grip? Tenir dades actualitzades és útil per decidir com prevenir millor les complicacions associades a la grip i prioritzar mesures preventives.

En un estudi realitzat pel Laboratori de Virologia i Immunitat Innata de la Universitat San Pablo CEU, en col·laboració amb investigadors del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carles III, l'Hospital 12 d'Octubre, el Gregorio Marañón i l'UNIR, hem analitzat dades de pacients amb grip obtingudes entre 2010 i 2020 a partir de 135 estudis, amb més de 48 000 pacients de 28 països.

En aquesta metaanàlisi, s'han aconseguit identificar els percentatges de coinfecció i els riscos de mortalitat per a cadascun dels bacteris que ens infecten junt amb la grip. Els resultats han estat validats amb gairebé quatre milions de pacients mitjançant l'eina TrinetX.

Bacteris que tripliquen el risc que la grip ens mati

Les anàlisis mostren que les principals coinfeccions reportades a la clínica són causades pels bacteris Streptococcus pneumoniae (30,7%) i Staphylococcus aureus (30,4%). Altres bacteris, com l’Haemophilus influenzae (7,1%) o el Pseudomonas sp.(6,8%) suposen també un risc important.

A més, s'ha identificat que les coinfeccions de grip i bacteri poden augmentar fins a 3,36 vegades el risc de mortalitat. Gairebé el doble que la immunosupressió, per exemple.

L'edat és un altre dels factors més determinants associats al risc de complicacions causades per la grip en el cas de nadons i persones d'edat avançada. Altres condicions com malalties hematològiques, desordres neurològics i malalties renals i hepàtiques cròniques suposen riscos que es podrien reduir reforçant les campanyes de vacunació enfront dels virus de la grip i bacteris com el pneumococ i l’Haemophilus influenzae tipus b.

 

Conèixer els riscos i disposar d'un diagnòstic ràpid permetrien igualment buscar el tractament més eficaç no només enfront de la infecció pels virus de la grip, sinó també enfront dels bacteris oportunistes que puguin aparèixer. Alguns d'ells, com els Staphylococcus aureus o les Pseudomonas sp., a més de molts altres bacteris, solen presentar resistència a antibiòtics. Triar com més aviat millor el tractament òptim pot prevenir complicacions bacterianes.

 

Aquesta notícia és una traducció de l’article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.