Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una infermera en un hospital

Comencen les obres d'ampliació de cinc hospitals catalans per preparar-los per la Covid-19

Quan els espais deixin de ser necessaris pel coronavirus, els centres quedaran per altres usos

Imatge d'arxiu d'una infermera en un hospital
Quan els espais deixin de ser necessaris per la Covid-19, els centres quedaran per altres usos  | Catalunya Diari

Les obres per ampliar cinc hospitals catalans començaran aquest dimarts, tot i que hi ha centres on ja són visibles els primers treballs preparatoris. Fonts de Salut han informat que a l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí s'ha enderrocat un edifici annex, i a Lleida s'estan preparant el terreny per l'ampliació de l'Arnau de Vilanova.

Les obres al Pere Virgili també començaran aquesta setmana vinent. En total, s'ampliaran cinc hospitals, amb els treballs ben visibles durant el setembre, en unes obres que duraran unes vint setmanes. Els treballs, que ja estaven previstos abans de la pandèmia, s'han accelerat per tal de donar resposta a les necessitats del sistema de salut derivades de la pandèmia.

Com ja va anunciar al juliol, en total Salut construirà cinc nous equipaments al costat de l'Arnau de Vilanova de Lleida, a Bellvitge, al Moisès Broggi, a Can Ruti i al Parc Sanitari Pere Virgili. Quan aquests espais deixin de ser necessaris per la Covid-19, els centres quedaran per altres usos.

La dada dels hospitals espanyols que espanta: Fora de control

Aquestes últimes setmanes està sortint a la llum que la pandèmia de coronavirus no dona treva i continua estant molt present en les nostres vides. De fet, els experts continuen oferint indicadors per avaluar l'evolució d'aquesta epidèmia. Ara s'ha començat a parlar de la taxa de positivitat, que col·loca en aquests moments Espanya en molt mal lloc respecte als contagis.

En un document publicat el 12 de maig, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) apunta que una de les claus per considerar l'epidèmia sota control és que menys del 5% de totes les proves realitzades donin positiu en coronavirus. Espanya va superar aquest percentatge a principis d'agost i avui dia sobrepassa el 8%, segons els càlculs d'Our World in Data, un projecte de la Universitat d'Oxford.

Què significa realment aquest indicador? «La taxa de positivitat diu bàsicament la quantitat de tests que són positius de tots els que fem», ha explicat per al 'Huffpost' Javier Padilla, metge de família i autor d''Epidemiocracia' (Capità Swing). 

Hi ha una alta circulació del virus a Espanya

«Que un elevat nombre de tests sigui positiu, tenint en compte que es fan proves a tots els simptomàtics i es tracta de buscar els seus contactes, revela que hi ha una alta circulació del virus a la comunitat», ha afegit el doctor Padilla.

Ildefons Hernández, catedràtic de Salut Pública a la Universitat Miguel Hernández i portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS), ha confirmat, també per al 'Huffpost', que «si la taxa és molt baixa, t'està dient que la situació està controlada perquè s'estan fent suficients tests perquè no s'escapi gairebé cap cas. En cas contrari, si la taxa és superior al 5%, com passa a Espanya, suggereix que s'estan deixant de detectar molts contagis».

Encara que la taxa de positivitat no és l'únic índex per avaluar el control de l'epidèmia en una zona, dona una idea que a Espanya no s'estan fent del tot bé les coses, i això deixa el país en un mal lloc respecte a Europa. 

Segons dades del Ministeri de Sanitat, des de l'inici de la pandèmia, Espanya ha realitzat més de 5,8 milions de proves PCR, de les quals 482.000 corresponen només a la setmana del 14 al 20 d'agost.  Tal com assenyala el catedràtic Hernández, la quantitat de proves que es realitzen és important, però convé aclarir que aquesta xifra hauria d'anar concorde a la grandària de cada brot o del conjunt del problema. El problema d'Espanya es tradueix en gairebé 10.000 nous contagis en l'últim dia