Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Comencen els tractaments contra el mosquit dels arrossars pròxims als pobles del Delta

La feina de les avionetes s'allargarà gairebé tota la setmana i abastirà més de 2.000 ha

Comencen els tractaments contra el mosquit dels arrossars pròxims als pobles del Delta | ACN

 

Dues avionetes han començat a arruixar, el matí d'aquest dimarts, 25 de juny, els arrossars que envolten els nuclis de població del Delta de l'Ebre. Fan els tractaments amb BTI per controlar les poblacions de mosquit que hi proliferen a partir d'aquesta època, quan produeixen les larves en els camps inundats. Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) han hagut d'aturar a mig matí la feina pel vent però confien tenir llest el primer tractament a final de setmana. Es ruixen 2.100 hectàrees i hi haurà dues tandes més, l'última a meitat agost. A diferència de l'any passat, amb un hivern i una primavera secs, no es preveuen complicacions, d'entrada, per la proliferació del mosquits als espais naturals humits del Delta.

Com cada any, els tractaments comencen als volts de Sant Joan i se'n planifiquen tres tandes, seguint el cicle de l'arròs, fins a mitjans d'agost. Els tractaments dels arrossars perimetrals han començat aquest dimarts al matí amb una de les avionetes treballant a Camarles, al Baix Ebre. El vent ha obligat a aturar les feines a l'Ampolla. L'altre avió ha tractat Sant Jaume  però ha hagut de deixar pendent la meitat de la zona dels Muntells. Els tractaments arribaran però a tots els nuclis de població del Delta, incloses urbanitzacions com Riumar —a Deltebre— i Eucaliptus —Amposta—. 

Es preveu un any més tranquil i sense complicacions

Enguany no es preveuen complicacions com les que es van haver d'afrontar l'any passat als espais naturals. Amb moltes pluges a la primavera, baixes pressions atmosfèriques i un cabal al tram final de l'Ebre molt elevat es van inundar zones baixes i van proliferar en excés les larves del temut mosquit 'aedes', que pica tot el dia i és molt agressiu. «Als espais naturals ja hem fet 5 o 6 tractaments però ni de lluny el que vam haver de fer l'any passar. Es van batre rècords, amb 4.400 hectàrees tractades», ha explicat el responsable tècnic del COPATE, Raül Escosa. De fet, «d'un any excepcional» el 2018, la situació s'ha revertit a «un any tranquil». De moment, s'han tractat unes 1.000 hectàrees d'espais naturals del Delta. 

«Veurem com acabarem l'any perquè això és una sorpresa als espais naturals». El problema és que quan els aiguamolls s'inunden, els ous dipositats pels mosquits donen lloc a larves que s'han de tractar, sobretot amb productes biològics com el BTI, que actuen per ingestió, que s'aplica amb mètodes manuals i també una avioneta en funció de l'accessibilitat. 

La mosca negra i el mosquit tigre

El COPATE també té previst fer la propera setmana el quart tractament al riu Ebre contra la mosca negra, que està causant moltes molèsties i problemes aquesta campanya als municipis riberencs i se seguiran fent campanyes de bones pràctiques quotidianes per evitar la proliferació del mosquit tigre, que ha arribat a les Terres de l'Ebre per quedar-se però que requereix d'uns usos adequats en jardins i espais particulars per frenar-lo. «No hi valen helicòpters ni avions ni res. S'ha de fer molta difusió: evitar tolls d'aigua petits, recipients amb aigua, etc. Si ho fa tothom, realment es nota molt, la millora és molt substancial», ha apuntat Escosa.