Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
cambra-comerç-valls

El comerç exterior creix a Tarragona però la província s’estanca en l’àmbit d’inversió i projectes

Així s’ha posat de manifest en la presentació de l’Informe de Conjuntura del tercer trimestre de l’any que elabora la Càtedra de la URV amb les Cambres de Comerç

cambra-comerç-valls
Presentació de l'informe econòmic a la Cambra de Comerç de Valls | Cedida

Sensació d’estancament a la província de Tarragona després de conèixer les dades econòmiques del darrer trimestre de l’any. Així ho han manifestat des de les cambres de comerç del territori analitzant les xifres que s’han extret de l’informe de l’Informe de Conjuntura que elabora la Càtedra de la URV amb les quatre Cambres de Comerç de la província i que avui s’ha presentat a Valls, a càrrec de Mercedes Teruel, directora de la Càtedra.

Tot i això, les dades relatives al comerç exterior conviden a l’optimisme,  esdevenint un dels factors que estira de l’economia al territori.

Augmenten les exportacions i les importacions

Les dades extretes de l’informe posen de manifest que les exportacions han augmentat un 6,70% al territori fins al mes d’agost, mentre que les importacions ho han fet un 11,16%, uns resultats que es poden qualificar de notables si es té en compte la caiguda d’exportacions de 2018.

A més, les importacions que es fan a Tarragona representen un 15% del conjunt català,  essent el sector químic un dels motors d’arrossegament cap al comerç exterior, segons es constata a l’informe.

Creix el nombre d’empreses però en disminueix el capital

D’altra banda, s’ha copsat que creix el nombre de societats creades respecte de l’exercici anterior però el seu capital ha disminuït, és a dir, hi ha iniciatives empresarials, però amb inversions mitjanes inferiors. En aquest sentit,  el valor mitjà de cada nova societat creada passa de 38.000 euros l’any 2017 a 10.000 euros el 2019.

Pel que fa a dades laborals,  el nombre de persones ocupades ha augmentat un 1,56% a la zona, el menor percentatge des de 2016. La taxa d’atur a la demarcació és del 12,21%, superior a la del conjunt català que és del 10,87%.

La contractació laboral s’ha incrementat un 0,81% a la zona, però preocupa l'augment dels contractes temporals d’un a tres mesos mentre que els indefinits disminueixen.

Les cambres fan autocrítica: «Continuem estancats en inversió i projectes»

El president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep M Rovira, ha valorat aquestes dades i ha analitzat les xifres lamentant que «continuem estancats en inversió i projectes».

En referència a les inversions que es fan al territori, «no han estat les que havien de ser», ha dit Rovira, i ha afegit que «estem depenent massa del turisme». El president de la cambra vallenca confia en que l’arribada del Hard Rock al territori, el corredor del mediterrani o la futura estació intermodal siguin projectes que aportin un revulsiu.

Tot i això ha alertat que a Tarragona i a les Terres de l’Ebre no s'està treballant al ritme que toca,  «hem de reflexionar i veure cap a on hem de dirigir la nostra economia i veure què estem fent malament». Rovira aposta per potenciar el sector agroalimentari que està creixent amb força en exportacions.

Pel que fa a la Cambra de Comerç de Tarragona, el seu cap d’estudis, Jordi Càceres, també ha volgut destacar la dada positiva de les exportacions, com a sector «potent» en aquesta zona.

«L’aeroport de Reus no juga el paper que hauria de jugar al territori»

Per últim, el secretari de la Cambra de Comerç de Reus, Josep Baiges, ha esmentat la importància de l’aeroport reusenc com a infraestructura al territori, i n’ha destacat el petit creixement de visitants que ha tingut recentment, però ha dit que està lluny de ser el motor dinamitzador del territori i que ara «no juga el paper que hauria de jugar».