El sector comercial de Reus debatrà la reforma horària a la pròxima Taula de Comerç. La reobertura de botigues després del confinament ha servit perquè alguns negocis plantegin, a les entitats comercials, que pot ser un bon moment per debatre la qüestió abans de recuperar completament l'horari habitual.
Amb el desconfinament progressiu s'ha recuperat l'activitat comercial, però són molts els negocis que no obren amb el mateix horari que obrien abans, sinó que l'han anat adaptant a la situació de la pandèmia. De resultes d'això, són força els establiments que, ara mateix, tanquen abans de l'horari que, fins ara, havia sigut l'habitual, tant al migdia com al vespre.
Una reflexió que les darreres setmanes s'ha estès força és que, durant els últims mesos, la ciutadania s'ha adaptat als canvis horaris imposats arran de la crisi sanitària. Els que es mostren favorables al canvi horari consideren que seria més fàcil d'implantar ara, abans de recuperar completament els horaris anteriors al confinament.
Reduir la franja de tancament al migdia i escurçar l'horari al vespre es considera una bona opció per fer efectiva la reforma horària. És una dinàmica que, de fet, en alguns establiments s'ha posat en pràctica des que van poder tornar a aixecar la persiana després del confinament.
Les entitats comercials aposten per no ajornar el debat
Aquestes impressions les han rebut entitats comercials com El Tomb de Reus o la Unió de Botiguers. Els associats han transmès la seva opinió a les juntes. Així ho confirma Meritxell Barberà, presidenta de la UBR, tot i que aclareix que no s'ha tractat la qüestió com a entitat.
«Tenim diversos inputs de botiguers que consideren que seria un bon moment, però no ho hem parlat encara com a junta o com a entitat, és un tema que tenim pendent», explica. Gemma Molner, presidenta del Tomb, també ha rebut aquestes impressions per part dels seus associats, i l'entitat «hem demanat que sigui un punt de l'ordre del dia de la pròxima sessió de la Taula de Comerç».
Considera que «és un tema per parlar a la Taula de Comerç, que per això la tenim, perquè hi som tots els actors implicats; ha de ser una decisió que es prengui de manera unànime». En tots dos casos, i a l'espera de com es desenvolupa el debat, admeten que l'estiu potser no és la millor època per plantejar el canvi horari, però Molner sí que creu que s'ha de decidir amb prou temps de marge perquè «s'ha d'avisar i fer pedagogia» a la clientela.
Des del govern municipal s'apunta que, efectivament, «és un debat molt interessant i molt important i n’haurem de parlar a la Taula de Comerç amb els agents comercials». Igual que l'àmbit comercial, des del consistori també es considera que «és un bon moment per posar aquest tema sobre la taula i poder-lo reflexionar, per tal de poder adaptar-nos als nous costums dels consumidors».
Matisen, això sí, que «hem de tenir present que amb la situació actual és molt probable que es desenvolupin canvis horaris a escala general, al sector empresarial i a l’educatiu i que, de fet, seran els que acabaran definint els canvis en sector comercial».
El canvi es plantejaria de cara a la tardor
Barberà admet que el debat és sobre la taula, però apunta que, personalment, considera que «de cara a l'estiu és més difícil escurçar l'horari». En una línia similar es mostra Molner, que exposa que «de cara al client final, l'estiu potser no és la millor època per implantar aquest horari».
«Hi ha més hores de sol i fa més calor al migdia; la gent comença a sortir a partir de les sis de la tarda, i si tanquem a dos quarts de vuit, que seria ideal a l'hivern, a l'estiu no seria el moment més propici per fer-ho», aclareix. Sense haver discutit res encara, el que han expressat els responsables dels establiments a títol individual és un horari de tancament entre les set i dos quarts de vuit del vespre.
Molner insisteix, però, que cal consens per implantar un canvi com aquest; «aquí també s'hi haurien de posar el cadenes d'alimentació, que en lloc de les dotze hores que estan oberts, n'obrissin deu a l'hivern», posa d'exemple. Fa anys que es planteja la racionalització horària emmirallant-se als hàbits d'altres països europeus.
La pandèmia de coronavirus, la reacció de la societat als tancaments comercials i els canvis horaris durant el confinament i l'adaptació al desconfinament progressiu fa que es torni a veure el moment actual com una oportunitat perquè aquest canvi fructifiqui.