Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la Rambla de Catalunya de Barcelona durant el Sant Jordi d'aquest 2020

Comertia augura «conseqüències catastròfiques» amb el pont d'aquest cap de setmana

L'entitat recorda que aquesta setmana era «crucial» per a la campanya de Nadal

Imatge de la Rambla de Catalunya de Barcelona durant el Sant Jordi d'aquest 2020
L'entitat recorda que aquesta setmana és «crucial per la campanya de vendes de Nadal»  | ACN

Comertia, l'associació catalana del retail, ha advertit que no obrir els comerços dels centres comercials durant el pont de la Puríssima després que la Generalitat no hagi aprovat el pas al tram 2 de la desescalada comportarà «conseqüències catastròfiques». Passar a la següent fase suposava que els comerços que es troben dins aquests complexos poguessin obrir amb un 30% de l'aforament.

L'entitat recorda que aquesta setmana és «crucial» per a la campanya de vendes de Nadal i per recuperar les que no s'han pogut fer en les darreres setmanes. Per tot això, ha reclamat a l'administració ajuts econòmics a fons perdut en la línia d'altres països per compensar l'absència d'ingressos i evitar el tancament de moltes empreses. Al novembre, les vendes dels comerços adherits a Comertia ja han caigut un 30,1%.

Aquest descens, a més, no té en compte l'alimentació bàsica, ja que aleshores la caiguda s'accentua fins al 34,6%. El confinament perimetral, amb les restriccions de mobilitat han suposat també una afectació de les vendes. En aquest mes de novembre, només una de cada quatre empreses ha tingut augment de vendes (24%), mentre que tres de cada quatre les ha disminuït (76%).

Les davallades s'han registrat en tots els sectors durant el mes de novembre, excepte en el de l'alimentació bàsica . D'altres, com la restauració i l'oci i la cultura es mantenen per tercer mes consecutiu com els sectors amb descensos més intensos, amb un 61,7% i un 54,8%, respectivament, seguit de la moda (-40,3%), Alimentació no bàsica (-32,9%), Complements de la persona (-22,4%), Altres -automoció i serveis- (-11%) i Equipament de la Llar (-3,3%).

Un dels adherits a Comertia, el cogerent de Casas Sabaters, Jordi Casas, ha criticat en declaracions a l'ACN que comerços com els de la seva cadena que es troben en centres comercials no puguin obrir les portes, ja que a les «pèrdues radicals» s'hi sumen les despeses com el lloguer del local (actualment en un 50%), llum, aigua, gas, assegurances i quotes de la Seguretat Social, entre d'altres.

Casas considera que s'ha demostrat que les mesures que han permès obrir grans superfícies de diversos sectors com els de la moda i l'esport no han funcionat i reclama que ara es faci a la inversa i permetin obrir petites botigues que es troben en centres comercials.

En els comerços que sí ha pogut obrir, Casas ha explicat que s'han aplicat controls d'aforament estrictes -tot i sortir-ne «molt perjudicats» amb l'objectiu de preservar la salut dels clients i treballadors-. Això va fer, per exemple, que no poguessin treure el màxim profit de jornades com el Black Friday.

El Govern demana a la ciutadania que no surti de pont aquest dijous

Després de confirmar que Catalunya no canviarà de tram el pròxim dilluns 7 de desembre, el Departament d'Interior ha demanat a la ciutadania que es quedi a casa i que no surti de pont aquest dijous per aprofitar el pont de la Puríssima. La crida l'ha fet la secretària general d'Interior, Elisabet Abad, qui ha substituït en la compareixença el conseller Samper. Abad ha insistit en la necessitat de reduir la mobilitat per tal de frenar la transmissió del coronavirus.

Fins a les 10.00 hores d'aquest matí, el trànsit de sortida de Barcelona s'ha incrementat un 3% respecte a la passada setmana, ha dit, tot i que ha matisat que la mobilitat de llarg recorregut ha caigut.

Està previst que Catalunya es mantingui 15 dies més en el tram 1 del procés de desescalada, quan es tornaran a revisar les dades i es decidirà si s'avança al tram 2 o no. D'altra banda, la decisió del Procicat de mantenir Catalunya en el tram 1 del procés de reobertura provoca que el confinament municipal de cap de setmana es mantingui vivent, com a mínim, fins al pròxim 20 de desembre. Així, entre el divendres a les sis del matí i fins dilluns a les sis del matí la mobilitat entre municipis seguirà restringida, excepte motiu justificat.