Diverses peces de roba situades davant l'aparador d'una botiga tancada de Barcelona

L'avís del sector comercial català: «O hi ha ajuts directes, o hi ha tancaments»

El 90% de les empreses han perdut facturació però només la meitat ha cobrat ajudes per pal·liar els estralls de la Covid-19

Comertia denuncia que només el 56% de les botigues han rebut ajudes econòmiques tot i que el 90% de les empreses viscut una davallada important de facturació durant l'any de la pandèmia, segons les dades d'una enquesta que ha donat a conèixer aquest dilluns. El president de Comertia, David Sánchez, ha dit en una roda de premsa que el decalatge explica «l'elevada mortalitat de companyies al sector».

En aquest sentit, ha explicat que durant l'últim any hi ha hagut 84 tancaments i 50 obertures, la majoria d'establiments alimentaris que han notat menys la pandèmia. És a dir per cada cinc botigues que obren en tanquen més de vuit. «O hi ha ajuts directes, o hi ha tancaments», ha avisat Sánchez, que ha titllat de «dramàtica» l'elevada mortalitat de negocis de restauració i de moda.

L'associació catalana de l'empresa familiar de venda al detall ha afegit que les ajudes que s'han concedit «no han sigut proporcionals a la davallada de facturació», que pel 43% dels enquestats ha sigut d'entre 1 i 5 milions d'euros. En canvi, el 34,6% dels comerços que han tingut algun tipus d'ajuts els ha quantificat entre 20.000 i 50.000 euros.

La situació de restaurants i botigues de centres comercials

Per estimular la demanda, l'associació veu «urgent» la recuperació dels sopars i la reobertura dels restaurants dels centres comercials, que estan tancats des d'octubre. En aquest sentit, amb relació a aquests espais, Comertia denuncia que el 70% de les botigues de centres comercials no han arribat a un acord amb els operadors per rebaixar el lloguer, dels quals 1 de cada 4 han iniciat tràmits judicials per aconseguir aquesta reducció.

«L'únic que fa sobreviure una companyia són els estalvis i ja no n'hi ha. De crèdit tampoc perquè s'ha esgotat via ICO. O hi ha ajudes directes, o hi ha tancaments. I els tancaments signifiquen menys recaptació d'impostos i més atur», ha dit Sánchez. «La prioritat ha de ser que no hi hagi més destrucció», ha afegit.

D'altra banda, l'associació també ha donat a conèixer l'indicador econòmic del comportament dels seus socis en l'últim mes. Les vendes de les botigues vinculades a Comertia s'han disparat un 87,7% al març amb relació al 2020, però són un 8,4% inferiors que el 2019.