La Comissió Europea vol posar fi al canvi d’hora a la UE

Així ho ha anunciat Jean-Claude Juncker després de dur a terme una enquesta sobre el tema amb resultats molt contundents

Rellotge.
Rellotge. | Cedida

El canvi d’hora té els dies comptats a la totalitat de la Unió Europea. Així mateix ho acaba de fer públic el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, a través d’una entrevista que ha dut a terme per la televisió alemanya ZDF.

El 80% dels votants prefereixen eliminar el canvi horari

El mandatari luxemburguès ha explicat que la intenció de l’Executiu comunitari és proposar l’eliminació del canvi d’hora. La decisió ha estat presa tenint en compte que es va realitzar una consulta pública que tractava aquesta qüestió, i en la qual els resultats van ser d’allò més contundents i aclaparadors.

En aquest sentit, l’enquesta ha fet patent que el 80% de les persones que van participar eren partidàries d’eliminar el canvi horari que es produeix dos cops a l’any, més concretament a la primavera i a la tardor. Així doncs, i segons paraules del mateix Juncker, «milions de persones van dir que ja no volen seguir canviant els rellotges».

Amb tot, Juncker ha deixat clar que la consulta no era vinculant, però que, un cop feta, i en vista dels resultats obtinguts, no es pot fer cas omís a la voluntat de la gent. Tot i això, aquesta iniciativa del Congrés es configuraria com la part inicial d’un procés molt més llarg, i que ha de passar per diverses fases abans d’arribar a la seva resolució.

La proposta es durà a terme formalment aquest divendres

La Comissió té previst fer la proposta formalment aquest divendres, de manera que el debat recaurà en mans del Consell i, per extensió, en la de la resta d’Estats membres de la UE. L’origen de tot té a veure amb una resolució que va aprovar el Parlament Europeu el passat mes de febrer, la qual va portar a l’Executiu comunitari a prendre la decisió de convocar aquesta consulta, on es plantejava la possibilitat de continuar amb l’horari d’estiu, que és el que tenim en marxa en aquests moments.

La resolució a la qual ens referim és una segons la qual es reconeix que no hi ha cap prova científica ni demostrable que conclogui que el canvi d’hora aporta beneficis, i en canvi, sí que se sap que pot arribar a esdevenir quelcom molt perjudicial en alguns casos. Amb tot, la Comissió no pretén obligar ningú a adoptar aquesta nova mesura, i respectarà aquells països que s’inclinin unilateralment en aquesta direcció o en qualsevol altra.


Comentaris

envia el comentari