La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el 12 d'abril de 2020

La Comissió Europea desaconsella reservar les vacances d'estiu

Ningú sap amb exactitud quan tornarà la normalitat a tots els sectors

A hores d'ara tots som conscients que la tornada a la normalitat no serà a curt termini. Tot i que el govern espanyol ja ha anunciat la sortida esglaonada del confinament, aquesta serà gradual i amb cautela per evitar un rebrot.

Les vacances d'estiu, la gran esperança del sector turístic

D'aquesta manera, les vistes estan posades en l'estiu, especialment en els mesos de juliol, agost i setembre, quan les restriccions de mobilitat serien menys severes. Per llavors els ciutadans esperen que la situació estigui més normalitzada i puguin gaudir de les vacances a la platja o a la muntanya.

Fins al moment les expectatives sospesades per diversos experts apunten que durant aquests mesos ja estarà en marxa el sector turístic, encara que amb una activitat reduïda per les  limitacions d'aforament. També s'espera que durant els mesos d'estiu es comenci a promoure l'activitat turística, encara que sigui a l'àmbit nacional.

De fet, en una recent publicació al BOE, es va ajornar la reactivació de les activitats de l'Imserso fins al 30 de juny. Aquest turisme nacional és l'esperança del sector hoteler i de restauració per reduir el gran impacte de la crisi econòmica derivada del coronavirus, que ja vaticinen pèrdues de fins a 170.000 milions d'euros i una destrucció d'ocupació sense precedents.

La Comissió Europea desaconsella fer reserves

Sembla, però, impensable que l'estiu es presenti com un període de relativa normalitat en el qual es puguin realitzar viatges internacionals. Davant la incertesa de com evolucionarà la pandèmia en els diferents països de la Unió Europea, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha desaconsellat fer reserves de vacances per l'estiu.

«Recomano esperar abans de fer plans. Ningú pot fer ara pronòstics fiables per a juliol i agost», ha dit la presidenta en una entrevista al diari alemany 'Bild'. El Govern alemany és molt conscient del fort impacte que està tenint en l'economia la paralització de l'activitat turística. 

Per això, l'executiu han optat per autoritzar a les companyies d'aquest sector a no reemborsar els diners de les eventuals cancel·lacions i oferir en el seu lloc als clients un xec bescanviable. En el cas d'Espanya, s'ha optat perquè les empreses puguin oferir les dues opcions.