Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'incendi de la planta d'IQOXE a Tarragona

La setmana vinent començaran les compareixences davant la comissió d'IQOXE del Parlament

Els representants de les forces polítiques que formen la comissió han estructurat la seva feina en dues fases

Un parell de dies després que la Generalitat  de Catalunya fes públic el seu informe sobre la greu explosió química a la planta d'IQOXE, a Tarragona, el mes de gener d'enguany, la comissió  de la petroquímica del Parlament de Catalunya continua caminant. En una reunió telemàtica que s'ha dut a terme aquest dimecres, 6 de maig, els grups han acordat començar la ronda de compareixences  la setmana vinent.

En la propera sessió, prevista inicialment per dimarts de la setmana vinent a les quatre de la tarda, començaran les compareixences dels responsables  dels serveis d'emergències que van actuar a primera línia en la gestió del'explosió a IQOXE el passat 14 de gener. S'han proposat la direcció general de Protecció Civil; la direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments; la direcció del 112; la direcció del SEM; i el cap de bombers dels Parcs Químics de Seguretat de les  empreses químiques  de Tarragona. 

En les següents sessions, encara per determinar l'ordre, els grups presents en la comissió han consensuat la  presència del conseller delegat d'IQOXE i del president del comitè d'empresa de la companyia. Així mateix, també hi prendran part  representants  dels  sindicats UGT i CCOO; juntament amb responsables de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i de fedeQuim, en representació dels empresaris.

Experts i líders veïnals

Els grups polítics també han volgut remarcar la importància que hi hagi presència d'agents del territori. En aquest sentit, es demanarà la compareixença  dels presidents de les associacions de  veïns  de Bonavista, Torreforta i Campclar, a més dels de les tres federacions de veïns de Tarragona. Finalment, també participaran en el primer bloc de la comissió els alcaldes dels municipis més propers  al sinistre, com són els de la Canonja, Tarragona, Vila-seca i Constantí. 

La comissió d'estudi de la seguretat del sector de la petroquímica preveu per més endavant escoltar experts en diferents àmbits per tal de fer propostes per al futur del sector. Entre aquests hi haurà investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, de la Universitat Politècnica de Catalunya o de l'Institut Català d'Investigació Química. També es convidaran grups ecologistes, com Gepec o la Plataforma Cel Net.