Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela són un esdeveniment que se celebra a la ciutat de Valls cada 10 anys, «menys el maleït 2021, en què a causa de la pandèmia mundial s’ajornen fins a nou avís». També representen «una unitat de mesura que tota persona vallenca empra com a referència temporal». Amb missatges com aquest, en els últims dies el Comitè de Defensa de les Decennals que mai van poder ser ha irromput a les xarxes socials amb la finalitat de «fer reviure l’esperit candeler que el poble reclama».
Darrere d’aquest projecte hi ha tres persones creatives amb inquietuds artístiques: l'Edu Vidiella (dissenyador gràfic i tipogràfic), el Xavier Cendrós (arquitecte) i el Medir Cucurull (fotògraf i activista cultural). Fan notar que «en cap moment hi ha hagut una voluntat d'amargar-nos, però sí que de manera intencionada hem volgut que la gent de Valls es fes seva la idea i vam creure interessant que d'entrada fos anònima i per tant no apareguessin els nostres noms».
Amb tot, asseguren que en un primer moment no pensaven arribar tan lluny. «Com a persones creatives i inquietes volíem crear alguna cosa que commemorés aquest fet únic i a poc a poc, i a mesura d'anar parlant, la cosa va anar creixent, amb un enfocament des d'un punt de vista positiu i jugant amb la ironia, la formulació en condicional, el vallenquisme, el fet de commemorar una cosa que sabem que no serà i el contrasentit de crear un marxandatge», expliquen a TarragonaDigital.
10 dies, 10 espais i 10 reflexions artístiques
Per això, «hem impulsat una acció artística que vol reivindicar que enguany, com tots els que acaben en 1, és any de Decennals a Valls», diuen. Es tracta del projecte artístic ‘Les Decennals que mai van poder ser’, en el qual durant 10 dies entre el 29 de gener i el 7 de febrer, en 10 espais i amb 10 artistes vallencs es duran a terme 10 reflexions sobre aquest fet, plasmat en múltiples disciplines.
«El marxandatge vol deixar constància històrica»
Els impulsors exposen que «volem deixar constància de la singularitat d’aquest moment, ja que les de 2021 són unes Decennals que passaran a la història per no haver-se pogut celebrar i aquest fet les converteix en més històriques que mai». Per aquest motiu, i com a font de finançament del projecte, han creat un seguit de productes de marxandatge amb la imatge gràfica usada a les xarxes, com una samarreta, una tassa, una bossa, una cervesa i una làmina commemorativa.
Així, en una època complicada pel món de l’art, els beneficis de les vendes aniran destinades a la producció artística i es repartiran entre les persones participants per dotar-les d’un mínim de pressupost i aconseguir que puguin seguir donant sentit a la vida des de la seva mirada.
A més, sembla que amb aquesta iniciativa és la primera vegada que es desenvolupa un marxandatge d’un fet que se sap que no esdevindrà, «però tot i semblar estrany, l’esperit candeler vallenc fa que tot plegat agafi més sentit que mai, ja que aquests productes passaran a la història per commemorar un fet que és únic al país», conclouen.