Competència avisa que limitar el preu del lloguer pot ser «contraproduent»

El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret del lloguer

El decret del lloguer podria provocar una pujada de preus | CatalunyaDiari.cat

L'Autoritat Catalana de la Competència advertia aquest dilluns que la intenció del Govern de limitar el preu del lloguer és «contraproduent» i «fortament intervencionista». En un comunicat, l'ACCO ha dit que el decret del lloguer «podria alterar significativament el funcionament competitiu del mercat de lloguer de l'habitatge».

De fet, l'ACCO creu que marcar un preu màxim «pot afavorir un alineament a l'alça» o «desincentivar l'oferta». Per això, Competència creu que si bé seria «justificada» l'adopció de mesures per garantir l'accés a l'habitatge, cal que aquestes siguin «proporcionades».

La contenció dels preus del lloguer aprovada pel Govern és «pionera» a l'Estat | ACN

 

El Govern ha aprovat la limitació del preu del lloguer

El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret llei que permet la limitació dels preus de lloguer en els barris o les ciutats on es pugui acreditar una manca d'habitatge assequible. El decret obliga a declarar una ciutat o barri com a zona amb mercat d'habitatge tens com a pas previ per imposar la contenció de preus.

Com a norma general, el cost de lloguer en aquestes zones només podrà superar en un 10% l'índex de referència de preus de lloguer, ampliable fins a un 5% addicional en els casos en què es puguin justificar vistes excepcionals o característiques especials com piscines comunitàries o jardins. Els pisos de nova construcció o totalment rehabilitats tindran una moratòria de tres anys en l'aplicació del límit, i podran oferir-se a un 20% per sobre de l'índex en els primers cinc anys de la seva sortida al mercat.

En casos justificats, la declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens també podrà excloure de la limitació els habitatges amb una superfície útil superior als 150 metresquadrats. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha assegurat en roda de premsa que el Govern podia «actuar per acció, a favor dels interessos col·lectius, o per omissió, deixant camí lliure als fons voltor», assenyalant que els preocupa protegir «les víctimes d'abusos del mercat de l'habitatge». També ha insistit que la contenció dels preus del lloguer aprovada pel Govern és «pionera» a l'Estat, però ha destacat que «és una realitat a tota Europa». 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari