La transparència ha estat en els últims temps un dels aspectes més criticats de l'Ajuntament de Tarragona, sobretot en el darrer mandat de Josep Fèlix Ballesteros. L'últim Índex de Transparència dels Ajuntaments (ITA), de l'any 2017, elaborat per Transparència Internacional Espanya, situava Tarragona a la cua en aquest àmbit.
Concretament, la capital tarragonina se situava fa dos anys en la posició 99 d'entre els 110 ajuntaments més grans de l'Estat, amb una puntuació de 72,5 punts sobre 100. Això va provocar una allau de crítiques i per tal de posar solució a aquesta situació, l'anterior equip de govern va iniciar una sèrie d'actuacions per millorar la transparència.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Una de les eines va ser l'aprovació del Codi Ètic i de Bon Govern, un codi de conducta que es recull a la Llei de Transparència, en què s'especifica, entre altres, l'obligatorietat de «l'establiment d'uns principis ètics i unes regles de conducta coherents».
Aquesta nova normativa persegueix tres objectius fonamentals: establir els principis ètics que han de guiar l'actuació del personal municipal; definir els principis de Bon Govern per fomentar; i determinar les normes de conducta dels alts càrrecs i assimilats de l'Ajuntament de Tarragona.
El Codi Ètic recull la prohibició de rebre regals, donacions o invitacions, tret d'aquells de cortesia, que seran publicats al Portal de Transparència, així com el compromís de publicar les reunions, entrevistes i trobades dels representants municipals.
Actualment, a data 9 d'octubre, més de la meitat dels consellers de l'Ajuntament de Tarragona no compleixen amb l'obligatorietat i tenen la seva agenda d'activitat buida. Concretament, només deu dels representants polítics tarragonins la porten al dia. Fins i tot, l'alcalde, Pau Ricomà, ha descuidat aquest aspecte i no l'actualitza des de fa tres setmanes.
Durant els gairebé quatre mesos de mandat, el registre de regals s'ha anat actualitzant, bona part dels presents dirigits a l'alcalde Ricomà, tot i que també han rebut regals la consellera d'Esports, María José López, o la consellera del PP, Elisa Vedrina, entre altres.
Els que no han rebut cap actualització han estat el registre d'invitacions i el de viatges, que no inclou cap novetat des del passat mes d'abril, tot i que tant l'alcalde Ricomà com la consellera Laura Castel han assistit a reunions del Grupo Ciudades Patrimonio de la Humanidad en representació de l'Ajuntament de Tarragona.
Els consellers que compleixen
La primera tinent d'alcalde de Tarragona, Carla Aguilar, així com els consellers Xavi Puig i Manel Castaño són els tres únics membres del govern municipal que porten la seva agenda al dia.
L'alcalde Ricomà i un dels seus homes forts, Jordi Fortuny, tenen actualitzades les seves agendes, tot i que fins al mes de setembre. Concretament, Ricomà fins al 15 de setembre, mentre que Fortuny té l'agenda actualitzada fins al dia 21.
Altres consellers que tenen actualizada l'agenda són els quatre representants de Ciutadans (Rubén Viñuales, Francisco Domínez, Sonia Orts i José Luis Calderón), els dos del Partit Popular (José Luis Martín i Elisa Vedrina), així com el socialista Mario Soler.
Per la seva banda, l'exalcalde de la ciutat, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, no inclou cap acte d'agenda des de principi d'octubre, sent l'últim apunt el ple del passat 30 de setembre. En aquest sentit, cal dir que l'enllaç de l'agenda de Ballesteros al web municipal està trencat i s'ha d'accedir introduint manualment la web.
Més de la meitat no actualitzen la seva agenda
Catorze regidors no han actualitzat la seva agenda o ho han fet de manera testimonial en aquest mandat. Entre aquests, quatre consellers del govern municipal, cinc dels set consellers del PSC i els regidors i regidores de Junts x Tarragona i la CUP.
Pel que fa al govern, les republicanes Laura Castel i Paula Vargas només han incorporat tres actes en la seva agenda a principis de mandat, mentre que la consellera d'Esports i Comerç, María José López, ha publicat un únic acte, el passat 4 d'octubre, i Hermán Pinedo, cap ni un.
Al PSC, Berni Álvarez només va publicar-la a l'agost, mentre que la resta de representants socialistes (Sandra Ramos, Begoña Floria, Pau Pérez i Francesc Roca) no han actualitzat la seva agenda durant aquest mandat.
Per últim, els representants electes de Junts x Tarragona i la CUP tampoc han actualitzat la seva agenda. Els portaveus dels postconvergents Dídac Nadal i Cristina Guzmán només ressenyen l'assistència a la Diada castellera del primer diumenge de festes el 15 de setembre. Per la seva banda, Elvira Vidal, de Junts x Tarragona, i les conselleres cupaires, Laia Estrada i Eva Miguel, no han incorporat cap acte.
Es constitueix el Comitè d'Ètica
El Codi Ètic i de Bon Govern, aprovat a finals del 2018, estableix la creació d'un Comitè d'Ètica, òrgan encarregat del control intern i el compliment del Codi.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Tot i l'aprovació del Codi fa gairebé un any, aquest ens encara no està operatiu i, segons ha pogut saber TarragonaDigital, es constituirà el pròxim 22 d'octubre.