Diuen que de tota crisi n'acaba naixent una oportunitat, i potser amb aquesta màxima el Tomb de Reus ha decidit agafar les regnes dels seus associats i fer un pas més en l'adaptació a les noves formes de compra. La bretxa que la irrupció de la pandèmia de la Covid-19 ha generat entre grans multinacionals i comerços en línia davant del conegut com a comerç de proximitat s'ha posat encara més de manifest durant el confinament, i ara les associacions de botiguers no escatimen en esforços per avançar i intentar competir en igualtat de condicions.
Amb aquesta voluntat, el Tomb de Reus ha presentat el seu nou canal de venda en línia, el Tomb de Reus on-line, el qual posa a la disposició de tots els seus associats per tal que puguin complementar els seus canals de transacció habituals i així mantenir i ampliar els seus clients, amb un servei més complet. L'acte s'ha dut a terme al restaurant Cal Gallisà, una de les obertures més recents a la capital del Baix Camp. Aquest 'marketplace' asseguren els seus impulsors, no és una «eina comuna», i és que a més de complementar la compra a les botigues físiques, també es podran fer encàrrecs i reserves en tota mena de comerços, fins i tot en els establiments d'alimentació i restauració. La intenció és transportar la filosofia del comerç de proximitat a la xarxa.
L'eina també serà de gran ajuda per a les botigues, ja que podran gestionar de forma més àgil les seves visites i cites prèvies, permetent així un tracte «encara més personal i gairebé exclusiu», posant en èmfasi un dels trets característics de les botigues de proximitat.
La sacsejada que ha obligat a adaptar-se
«Que mai ningú hagi de tornar a tancar tota la seva activitat». Aquesta és la intenció de la plataforma creada segons explica la presidenta del Tomb de Reus, Gemma Molner, i és que el petit comerç és el que n'ha sortit més perjudicat en aquesta pandèmia i la sacsejada ha obligat a marxes forçades a acceptar una realitat que, fins ara, es resistia, la del comerç on-line. Tanmateix, asseguren que la plataforma és una «rèplica del carrer», ja que va més enllà que la típica botiga en línia.
«No volem un model de comerç 100% on-line, sinó afegir eines per ajudar els establiments a adaptar-se al futur» afegeix Molner. Per la seva banda, el vicepresident de l'associació, Joan Anton Montaña, ha explicat que aquesta web compta amb tres pilars: «ser amable amb el client, ja que no només podrà veure productes, sinó que podrà contactar amb la botiga, fer consultar i reservar dia i hora; ser útil per a l'establiment, ja que no s'haurà de preocupar pel màrqueting online i només haurà de fer el que sap fer, que és vendre i atendre el client; i finalment ser versàtil, ja que l'eina creixerà segons les experiències dels usuaris i els comerços».
De moment, la pàgina s'ha posat en marxa amb 23 establiments oferint els seus serveis —pertanyen a diversos sectors— i segons ha explicat Oriol Pujol, de l'equip de comunicació del Tomb de Reus, ja hi ha més d'una desena d'establiments que en volen formar part. En total, la potencialitat és d'uns 200 comerços que estan adherits a l'associació, i el mantra és clar: «Que la gent no fugi del comerç físic, sinó que vegi els seus productes i serveis però acabi anant a l'establiment».
No oblidar-se de l'experiència de comprar
I en aquesta línia, des del Tomb de Reus han trobat en el neuromàrqueting la manera de recordar als clients l'experiència del tu a tu. Cada paquet que es compri en línia, arribarà acompanyat d'un perfum fet expressament amb olor d'avellana per aportar reminiscències de l'experiència de proximitat tan característica del petit comerç. De moment, els botiguers respiren una mica alleugerits després de veure la sortida de les persones al carrer, però no amaguen que encara es troben a l'expectativa, així que qualsevol petita ajuda, serà benvinguda.